Набув чинноcті Закон про електронні трудові книжки

Основне місце роботи тепер визначаємо за заявою працівника

Набув чинноcті Закон про електронні трудові книжки

10.06.2021 набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217‑IX (далі — Закон).

Закон дає повноцінний старт переходу на електронні трудові книжки. Електронна трудова — це набір відомостей у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр).

Попри всі сподівання на те, що паперові трудові зникнуть назавжди, остаточно відмовитися від них депутатам не вистачило духу. Паперова трудова так і залишається в кадровій практиці, хоча клопоту зі зберіганням та обліком поменшає.

Працівник, що працевлаштовується, надаватиме трудову книжку, якщо вона є. Якщо працівник не має трудової або не бажає її надавати, надаєвідомості про трудову діяльність з Реєстру. Такі зміни Закон вніс до статті 24 КЗпП.

Якщо у працівника не було трудової книжки, він може вимагати, щоб ви її оформили. На вимогу працівника роботодавець зобов’язаний і надалі оформляти трудові книжки вперше. Строк — щонайпізніше п’ять днів від дати прийняття на роботу.

Кабмін має затвердити новий порядок ведення трудових книжок. Чекаємо. Як вести трудові книжки за новим порядком, ви зможете дізнатися із системи Експертус Кадри та журналу "Кадровик-01".

Коли видавати трудові працівникам на руки

Основне місце роботи тепер визначаємо за заявою працівника. Щоб змінити його, працівник повинен відкликати попередню заяву. З дати відкликання заяви місце роботи змінює статус на роботу за сумісництвом. Таку процедуру передбачають зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. Щоб перевести працівника з основного місця роботи на сумісництво, роботодавець не повинен звільняти працівника і знову приймати його на роботу.

Працівнику, що звільняється, тепер видавайте копію наказу про звільнення — за будь-якої підстави звільнення. Якщо трудову книжку зберігає працівник, він має право принести її і вимагати, щоб ви внесли запис про звільнення.

Докладно про зміни

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус Кадри

Набув чинноcті Закон про електронні трудові книжки
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
Консультація допоможе: з’ясувати, як перейти на електронні трудові — коли видавати трудові працівникам; що писати в трудовій, а що ні; як рахувати стаж та визначати основне місце роботи; провести аудит трудових книжок перед скануванням; виправити помилки і неточності; відсканувати трудові та передати до ПФУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про проведення атестації працівників підприємства

Алгоритм проведення атестації працівників підприємства залежить від того, чи укладено на підприємстві колективний договір. Якщо колективний договір все ж таки є, його норми щодо атестації працівників мають бути продубльовані у Положенні про проведення атестації працівників.
9786

Зразок наказу про проведення атестації робочих місць

Якщо працівник має право на пенсію на пільгових умовах, до трудової книжки кадровик обов’язково має внести запис про атестацію робочого місця — на підтвердження цього права. Скачайте зразок наказу про проведення атестації робочих місць за вимогами ДСТУ 4163:2020
7169

Експертус Кадри: тепер спробувати може кожен

Система «Експертус Кадри» пропонує рішення професійних питань у зручній та доступній кожному формі. Тепер ви можете спробувати скористатися системою і відчути всі її переваги
3311

Працівники, які не підлягають атестації

Атестація працівників — одна зі складових роботи кадровика, яка допомагає керівнику прийняти рішення щодо удосконалення чи звільнення підлеглих. А чи усі категорії працівників можна атестувати? Розберімося.
4102

Звільнення працівника за результатами атестації

Для того щоб оцінити професійну кваліфікацію працівників та її відповідність виконуваній працівником роботі, працедавець може проводити атестацію працівників. Від результатів атестації залежить подальша діяльність працівника на підприємстві.
4527

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді