ФСС роз’яснив, як відкриватимуть листки непрацездатності у перехідний період

В окремих випадках працівник може отримати і паперовий, і е-лікарняний

ФСС роз’яснив, як відкриватимуть листки непрацездатності у перехідний період

З червня по серпень заклади охорони здоров’я і формуватимуть медичні висновки про тимчасову непрацездатність, і видаватимуть паперові листки непрацездатності.

Як оплатити листок непрацездатності

Фонд соціального страхування (ФСС) нагадує, що листок непрацездатності — це електронний документ, сформований програмними засобами Реєстру на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності. Е-лікарняний — підстава звільнити працівника від роботи, оплатити перші 5 днів тимчасової непрацездатності, призначити матеріальне забезпечення та надати соціальні послуги відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (Постанова КМУ «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього» від 17.04.2019 № 328).

У «Роз’ясненні для застрахованих осіб щодо поетапного впровадження електронної форми листків непрацездатності» від 07.06.2021 ФСС зазначає, що особливості видачі листків непрацездатності та формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність закріплені в Інструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі, затвердженій наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Як провести листок непрацездатності на підприємстві

У разі, якщо працівнику з відкритим паперовим листком непрацездатності встановлять новий випадок тимчасової непрацездатності і в цей період у лікуючого лікаря вже наявна технічна можливість, він сформує новий медичний висновок та е-лікарняний у Реєстрі.

У разі, якщо у перехідний період працівник з е-лікарняним проходитиме обстеження, консультації, доліковування, реабілітацію у іншому закладі охорони здоров’я, де ще відсутня технічна можливість формувати е-лікарняні, такому працівнику відкриють паперовий листок непрацездатності як новий випадок тимчасової непрацездатності.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ФСС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46108

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді