Підсумки апробації іспитової системи на рівень володіння державною мовою

Понад 5 тисяч осіб склали пробний іспит

Підсумки апробації іспитової системи на рівень володіння державною мовою

16 червня 2021 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся брифінг Національної комісії зі стандартів державної мови, присвячений підсумкам апробації іспитової системи.

Іспит на рівень володіння державною мовою: Кабмін затвердив Порядок ведення Реєстру державних сертифікатів

«Комісія готова до запуску безпрецедентного іспиту загальнонаціонального рівня: готова система іспитування, готові завдання. Зважаючи на те, що іспит на визначення рівня володіння державною мовою є новим за формою, змістом та масштабним за цільовою аудиторією, Комісія ухвалила рішення перевірити готовність системи іспитування, тому здійснила апробацію, яка тривала місяць з 17 травня», – повідомила членкиня Комісії Ольга Шевчук-Клюжева.

Учасниками апробаційного процесу стали:

  • державні службовці категорій «А», «Б», «В»,
  • публічні діячі,
  • народні депутати,
  • науково-педагогічні працівники,
  • представники патронатних служб,
  • журналісти та всі охочі.

Понад 5 тисяч осіб склали пробний іспит з такими результатами:

  • 80% від максимальної кількості балів отримали більше ніж половина учасників,
  • більше 90% – 673 особи,
  • менше ніж 30% – 1,5%.

150 учасників апробували всі частини іспиту – «Культура мови», «Читання», «Письмо», «Говоріння» – в максимально наближених до реальних у приміщенні Комісії умовах.

«Апробація дала змогу перевірити технічний аспект роботи системи: взаємодію екзаменаторів і претендентів у режимі реального часу, процедуру оцінювання. Протягом періоду апробації електронна платформа для іспитування витримала шість циклів потужної DoS-атаки. Завдяки оперативному зверненню до кібервідділу Служби безпеки України вдалося заблокували усі подальші спроби втручання в роботу системи. Комісія також налагодила зворотній зв’язок з учасниками апробації через фейсбук-групу «Іспитовані» та спеціальну форму. Понад 2000 учасників залишили відгуки про іспит, відзначивши що завдання були зрозумілими і система працювала коректно», – зауважив член Комісії Ілля Данилюк.

Вже з 18 червня, на сайті іспиту усі охочі зможуть завантажити пакет іспитових завдань із правильними відповідями, який допоможе підготуватися до іспиту.

Рівно через місяць, 16 липня 2021 року, набирають чинності частини друга та третя статті 10 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Претенденти на перелічені у Законі посади, а також особи, які мають намір набути громадянство України, отримають можливість скласти іспит та отримати державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

За матеріалами Нацкомісії зі стандартів державної мови

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46109

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді