Хроніки перевірок Держпраці

За порушення трудового законодавства роботодавець несе адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність

Хроніки перевірок Держпраці

Східне міжрегіональне управління Держпраці праці в м. Маріуполь перевірило двох суб’єктів господарювання. Зазначені підприємці здійснюють господарську діяльність у сфері роздрібної торгівлі продуктами харчування та напоями. Під час перевірки у першого підприємця виявили 7 неоформлених осіб та 6 неоформлених осіб у другого підприємця. Під час перевірки з 13 особами було оформлено трудові відносини, згідно вимог чинного законодавства.

Держпраці назвала типові порушення роботодавців у 2021 році

ГУ Держпраці у Київській області перевірили ФОП, який займається оптовим продажем фруктів і овочів на Дніпровській овочебазі у місті Києві. Під час перевірки виявили 8 працівників, які були допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин.

За результатами перевірки посадові особи склали акт, вручили припис та попередили підприємця про відповідальність.

Управління Держпраці у Сумській області перевірило плодово-ягідну дільницю у с. Сад. В ході перевірки було встановлено факт допущення до виконання робіт 6 осіб без оформлення трудового договору.

На території знаходилися 3 жінки, які виконували функції по збиранню ягід. Вони розповіли інспекторам, що їх запросили для збирання врожаю, працюють перший день з 8:00.

Порядок перевірок з праці скасували: чи полегшає від цього роботодавцю

Крім цього на ділянці було 2 неповнолітніх працівника: 2007 р. н. та 2009 р.н. Один збирав смородину та повідомив, що отримує заробітну плату 10 грн. за 1 кг зібраних ягід, працює перший день з 8:00, інший – що працює тиждень, заробітну плату отримує кожен день. На підприємство чекає штрафна санкція згідно статті 265 КЗпП. Матеріали перевірки направлено до ДПС та правоохоронних органів для прийняття рішень згідно компетенції.

Управління Держпраці перевірили фізичну-особу підприємця, який здійснює господарську діяльність у сфері виробництва цегли та будівельних матеріалів на території Тернопільського району.

Під час перевірки заводу було виявлено 8 підсобних робітників, які виконували трудові функції, але працювали у підприємця за цивільно-правовими договорами до завершення наперед обумовленого з ними терміну випробування.

За втручання інспекторів праці, роботодавець оформив трудові відносини з найманих працівників. Разом з тим, за використання нелегальної праці до нього вживаються заходи відповідно до наданих повноважень.

ГУ Держпраці у Харківській області у взаємодії з ГУ ДПС у Харківській області перевірили однин із закладів харчування міста та здійснили роз’яснювальну роботу з працівниками та суб’єктами господарювання щодо ризиків та наслідків незадекларованої праці. В результаті проведеної роботи було легалізовано трудові відносини з 11 працівниками цього закладу.

Роботодавцями було здійснено належне оформлення трудових відносин з найманими працівниками, видано накази про прийняття їх на роботу, повідомлено органи ДПС про прийняття працівників на роботу, укладено договори в письмовій формі.

Держпраці нагадує, що фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин тягне за собою адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці,

ГУ Держпраці в Київській області,

Управління Держпраці в Сумській області,

Управління Держпраці в Тернопільській області,

ГУ Держпраці в Харківській області.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27121

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50722

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34991

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24014

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді