Суб’єкт господарювання сплатить штраф у розмірі 1 251 900 грн

Верховний Суд погодився з правовою позицією Держпраці

Суб’єкт господарювання сплатить штраф у розмірі 1 251 900 грн

22 липня 2021 Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими було визнано протиправною та скасовано постанову ГУ Держпраці у Луганській області про накладення на суб’єкта господарювання штрафу у розмірі 1 251 900 грн.

Як проходять перевірки з праці

Під час перевірки у 2019 році інспектори Держпраці дослідили цивільно-правові угоди, укладені з 10 працівниками за період з 01 серпня 2018 року до моменту перевірки. За результатом дослідження таких договорів контролюючий орган виявив порушення у роботодавця ч. 1 ст. 21, ч. 3 ст. 24 КЗпП.

За результатами перевірки посадова особа Головного Управління наклала на суб’єкта господарювання штраф за допущення до роботи 10 осіб без укладання трудових договорів.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Суб’єкт господарювання не погодився з таким рішенням та звернувся до суду із позовом за захистом порушених, на його думку, прав та інтересів.

Суди першої та апеляційної інстанцій визнали постанову Головного управління протиправною та скасовали її, проте Головне управління звернулося з касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду.

Штрафи на роботодавців у 2021 році

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду погодився з правовою позицією Головного управління, скасував судові рішення нижчестоящих судів та відмовив у задоволенні позову суб’єкту господарювання.

Суб’єкт господарювання сплатить штраф у розмірі 1 251 900 грн. в добровільному порядку.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27123

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50734

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34995

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24018

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді