В день перевірки роботодацю довелося оформити «стажерів»

Держпраці наголошує на дотриманні норм трудового законодавства

В день перевірки роботодавець одразу ж легалізував половину колективу готельно-ресторанної сфери

Посадові особи Управління Держпраці провели перевірку суб’єкта господарювання, який здійснює підприємницьку діяльність у готельно-ресторанній сфері на території Чортківської ОТГ.

1 липня стартували масові спільні перевірки Держпраці та ДПС

Під час перевірки, яку проводили у місцевого підприємця з використанням засобів фото- та відеозйомки, виявили та задокументовали 21 неоформленого працівника, які виконували трудові функції за різними посадами, а саме:

  • кухарів,
  • барменів,
  • офіціантів,
  • посудомийок,
  • покоївок у приміщенні готелю, ресторану та кафе.

Серед виявлених неоформлених працівників були й такі, які носили бейджі «Стажер». Чортківчани, які погодилися спілкуватися з інспекторами праці усно пояснили, що проходять так зване «стажування».

Держпраці: типові порушення роботодавців у 2021 році

В результаті втручання Управління Держпраці суб’єкт господарювання одразу оформив трудові відносини з половиною колективу – з 10 найманими працівниками у день перевірки.

Разом з тим за використання незадекларованої праці до роботодавця вживаються заходи відповідно до наданих повноважень. Розпорядчим документом інспектори праці зобов’язали суб’єкта господарювання узаконити трудові відносини з усіма найманими працівниками.

Держпраці нагадує, що фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин тягне за собою адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

За матеріалами Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді