Чи має право роботодавець вимагати довідку з місця роботи другого з батьків для додаткової відпустки на дітей, — роз’яснює експерт

Із 09.05.2021 батько має рівне з матір’ю право на відпустку на дітей

Чи має право роботодавець вимагати довідку з місця роботи другого з батьків для додаткової відпустки на дітей, — роз’яснює експерт

Керівник групи експертів Експертус: Кадри Ірина Житкова роз’яснила, чи вправі роботодавець вимагати довідку, яка підтвердить, що інший з батьків дитини у поточному календарному році не скористався правом на додаткову відпустку на дітей.

Частина 1 статті 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) визначає, що додаткову оплачувану відпустку надають «одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років…».

Інфостенд: Документи для відпустки до трьох років

Експерт зазначає — справді, у статті відсутня умова, за якою відпустку батькові надають на підставі довідки з місця роботи матері, що вона не скористалася чи має право на відпустку. Так само стаття не встановлює, що для відпустки працівник має подати заяву і свідоцтво про народження дитини.

Стаття 10 Закону про відпустки встановлює право працівників на щорічну відпустку повної тривалості у перший рік до настання шестимісячного строку роботи або у зручний час. Проте не регламентує, який документ має надати, наприклад, жінка, яка хоче приєднати до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами щорічну відпустку. До речі, стаття 10 Закону про відпустки зазначає, що щорічні відпустки надають за графіком відпусток і не згадує про заяви працівників.

Документи, що підтверджують право на додаткову відпустку на дітей

Аналогічно, у статті 20 Закону про відпустки йдеться, що відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають за заявою матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині третій статті 18 Закону про відпустки, повністю або частково в межах установленого періоду та оформлюють наказом (розпорядженням) роботодавця. Тобто не вказано, що для оформлення відпустки слід надати свідоцтво про народження дитини, а для відпустки бабі чи діду — і документ, що підтверджує родинний зв’язок із дитиною.

Експерт звертає увагу, що Закон про відпустки встановлює право на різні види відпусток й у більшості випадків не регламентує, на підставі яких документів їх надавати.

Проте, оскільки у статті 19 Закону про відпустки зазначено, що відпустку на дітей надають «одному з батьків», а не «батькам, які мають….», вважаємо, що роботодавець вправі з’ясувати: чи має право працівник на відпустку. На наш запит Мінекономіки підтвердило, що з 09.05.2021 один із батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, мати (батько) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи має право на додаткову відпустку тривалістю 10 к. д. до року досягнення дитиною граничного віку за умови підтвердження, що інший з батьків дитини у поточному календарному році не скористався правом на цю відпустку (листи від 16.07.2021 № 4712-06/37178-07, від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07).

Як надавати додаткову відпустку на дітей

Тож у цій ситуації роботодавець має самостійно прийняти рішення. Адже працівник може відмовитися надати довідку і навіть подати позов до суду. Суд може задовольнити такий позов і зобов’язати роботодавця надати працівнику відпустку на дітей на підставі лише заяви.

Радимо ознайомитися з консультацією керівника групи експертів Експертус: Кадри Ірини Житкової, яка враховує усі зміни в законодавстві і допоможе:

  • визначити, хто має право на відпустку і чи надавати її сумісникам;
  • порахувати кількість днів відпустки, якщо є кілька підстав її надати;
  • зажадати від працівника потрібні документи й оформити відпустку без помилок;
  • продовжити відпустку у разі хвороби працівника;
  • компенсувати її при звільненні.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27130

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50764

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35000

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24032

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді