Як визначатимуть мінімалку: урядовий законопроект

Мінімальну зарплату встановлюватимуть у розмірі, не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Як визначатимуть мінімалку: урядовий законопроект

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці» (далі — законопроект) представлятиме на засіданні Кабміну міністр економіки Олексій Любченко.

Мета законопроекту — вдосконалити порядок визначення розміру мінімальної заробітної плати.

Автори законопроекту зазначають:

  • повний перелік складових заробітної плати, які необхідно врахувати при обчисленні зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховані статтею 3-1 Закону України «Про оплату праці» . Це призводить до порушення прав працівників, зокрема на підвищену оплату праці на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, умовами підвищеного ризику для життя і здоров’я та в несприятливих умовах.
  • на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюють підвищену оплату праці (ст. 100 КЗпП ). Перелік таких робіт визначає Кабмін. Оскільки єдиний перелік відсутній з 1993 року, підвищену оплату за роботу із шкідливими умовами праці встановлюють за рахунок власних коштів підприємств. Підстава — стаття 7 Закону України «Про охорону праці» .

Законопроект вносить зміни до статті 100 КЗпП та визначає, що оплату праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці здійснюватимуть у підвищеному розмірі. Розмір оплат визначатимуть з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, а також положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору, за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Як встановити надбавки за роботу із шкідливими умовами праці лікарю-рентгенологу

Оплату праці працівників, що виконують роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, в особливих природних географічних і геологічних умовах, умовах підвищеного ризику для здоров’я здійснюватимуть у підвищеному розмірі відповідно до норм законодавства, положень генеральної, галузевої (міжгалузевої) і територіальної угод, колективного договору.

Система оплати праці на підприємстві

У разі, якщо колективний договір відсутній, підприємство знаходиться поза сферою дії генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», підвищену оплату праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці, здійснюватимуть за організаційно-розпорядчим документом роботодавця.

Законопроект також вносить зміни до Закону України «Про оплату праці» та визначає, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Працівник одержує зарплату, меншу за мінімальну: чи порушується законодавство

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуватимуть:

  • суми, на які підвищена оплата праці відповідно до статті 100 КЗпП, – незалежно від способу такого підвищення (доплата, надбавка, підвищення окладу тощо);
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника,
  • суми підвищення оплати праці за роботу в нічний час, роз’їзний характер робіт;
  • оплату роботи в надурочний час;
  • оплату за залучення до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • премії до святкових і ювілейних дат;
  • суму індексації заробітної плати;
  • суму компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.

Які виплати не враховують як доплату до мінімальної зарплати

Розмір мінімальної зарплати визначатимуть з урахуванням:

  • потреб працівників та їхніх сімей;
  • середньомісячної зарплати;
  • розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • прогнозного індексу споживчих цін на період, в якому діятиме розмір мінімальної заробітної плати;
  • рівня зайнятості, продуктивності праці, збалансованості та обґрунтованості Державного бюджету;
  • рівня податків, обов’язкових зборів та внесків.

Мінімальну зарплату встановлюватимуть у розмірі, не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», за січень-червень року, що передує року, на який встановлюють розмір мінімальної зарплати.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами КМУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
153

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27152

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50828

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35033

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24056

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді