Класифікатор професій знову змінять

Мінекономіки підготувало Зміну № 10 до Класифікатора професій — 84 нових та оновлених назв посад

Класифікатор професій знову змінять

Мінекономіки планує найближчим часом затвердити Зміну № 10 до Класифікатора професій. Про це повідомило Інформаційне агентство УНН з посиланням на запит до Міністерства.

Як працювати з Класифікатором професій

Змінять 24 назви класифікаційних (професійних) угруповань та 61 назву професії. Наприклад, професійне угруповання «Провізори» (код 2224.2) змінять на «Фармацевти», а професійне угруповання «Фармацевти» (код 3228) — на «Фармацевтичні асистенти». Як наслідок, назви посад провізорів змінять на фармацевтів — «Фармацевт клінічний», «Фармацевт-аналітик», а назву посади «Фармацевт» на «Асистент фармацевта».

МОН продовжує приводити педагогічні назви посад у відповідність до законодавства та змінить 21 назву професійного угруповання й 29 назв педагогічних посад. Наприклад назву «Вчитель з корекційної освіти» — на «Вчитель спеціальної освіти», «Консультант психолого-медико-педагогічної консультації» — на «Фахівець інклюзивно-ресурсного центру».

За пропозицією Адміністрації держслужби спецзв’язку та захисту інформації України до Класифікатора професій внесуть 17 назв професій сфери кібербезпеки та захисту інформації — «Аналітик загроз безпеки», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем«, «Фахівець з криптографічного захисту інформації» тощо.

За пропозицією МОЗ до Класифікатора професій внесуть нові назви лікарських посад — «Лікар-гематолог-онколог», «Лікар-хірург-дерматолог», «Лікар-хірург щелепно-лицевий» та назву «Терапевт мови і мовлення».

ДСНС запропонувала 2 назви професії — «Рятувальник-хімік» та «Майстер з обслуговування засобів індивідуального захисту органів дихання та компресорного обладнання». Мінсоцполітики — назву посади «Посередник громади», Мінмолодьспорт — «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)», Нацполіція — назву «Поліцейський офіцер громади».

Крім цього, до Класифікатора професій внесуть дві інтегровані назви професій:

  • «Майстер з пошиття одягу»,
  • «Майстер з експлуатації, ремонту та обслуговування сільськогосподарської техніки».

Ці професії сприятимуть працевлаштуванню випускників закладів профосвіти та забезпечать потребу малих та середніх підприємств легкої промисловості та сільського господарства кваліфікованими кадрами.

Загалом до Класифікатора професій внесуть 84 нових та оновлених назв професій (посад).

Мінекономіки повідомляє, що також планує скасувати 40 позицій професійних назв робіт, зокрема, 24 застарілих:

  • «Інспектор вищих навчальних закладів»,
  • «Інспектор шкіл», «Вожатий»,
  • «Провідник спецвагона установ Нацбанку»,
  • «Кочегар паровозів у депо»,
  • «Промивальник котлів паровозів»,
  • «Дільничний інспектор міліції».

Також скасують назви:

  • «Лікар-педіатр дільничний»,
  • «Лікар-терапевт дільничний»,
  • «Лікар-терапевт-підлітковий» і 16 таких, що потребували зміни назви і коду («Начальник дирекції залізничних перевезень», «Асистент вчителя-дефектолога», «Викладач-стажист» тощо).

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами УНН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді