Роботодавці платять мільйонні штрафи за підміну трудових договорів цивільно-правовими

Суд підтримав правову позицію ГУ Держпраці

На Одещині товариства сплатять штрафи на загальну суму понад 7 млн гривень за порушення трудового законодавства

У період з 29.01.2019 по 01.02.2019 головні державні інспектори ГУ Держпраці в Одеській області перевірили ТОВ щодо додержання останнім вимог законодавства про працю.

Як проходять перевірки з праці

У лютому 2019 року за результатами проведеної перевірки складено акт, яким встановлено, що:

  • Товариство не ознайомило працівників з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором (п. 2 ст. 29

    КЗпП

    );
  • не погодило питання оплати праці з виборним органом первинної профспілкової організації (представником трудового колективу), що представляє інтереси більшості працівників (ч. 2 ст. 97 КЗпП та ч. 1 ст.15 ЗУ

    «Про оплату праці»

    );
  • допустило до роботи працівників без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та використовує працю найманих працівників без належного оформлення (ч.3 ст. 24 КЗпП).

04 лютого 2019 року інспектори праці ГУ склали припис про усунення виявлених порушень, яким зобов'язали позивача усунути виявлені порушення.

В подальшому, 19 лютого 2019 року, посадові особи ГУ провели наступну перевірку, в результаті якої встановили невиконання Товариством припису про усунення виявлених порушень.

За результатами державного нагляду, на підставі акту інспекційного відвідування ГУ прийняло постанову про накладення штрафу на суму понад 4 млн грн.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Одеське товариство не погодилося з таким рішенням Держпраці та звернулось до суду із позовом.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 20 листопада 2019 року у задоволенні позову відмовлено.

В апеляційний скарзі Товариство, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати прийняте у справі судове рішення та постановити нове про задоволення позову.

Постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 18.03.2020 рішення Одеського окружного адміністративного суду від 20.11.2019 скасовано та прийнято у справі нове рішення, яким позов Товариства – задоволено.

ГУ Держпраці оскаржило у Верховному суді України у складі колегії суддів касаційного адміністративного суду дане рішення та довело законність дій та правомірність постанови про накладення штрафу.

Які документи складають інспектори праці за результатами перевірки

Колегія суддів касаційного адміністративного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції вірно зазначив, що оскаржувана постанова про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами ГУ винесена цілком правомірно, обґрунтовано та з урахуванням приписів чинного законодавства, а відтак, законодавчо передбачені підстави для задоволення позову відсутні.

ТОВ зобов’язане сплатити штраф у розмірі понад 4 млн грн.

У листопаді 2018 року інспектор праці ГУ Держпраці в Одеській області у присутності начальника відділу кадрів перевірив ще одне Товариство на предмет додержання вимог законодавства про працю.

Відповідальність у сфері праці

Під час перевірки зафіксовали порушення ст. 21, ч. 3 ст. 24 КЗпП. Адміністрація Товариства допустила маскування трудових відносин 30 громадян цивільно-правовими договорами про надання послуг. Усі договори про надання послуг, укладені з вказаними фізичними особами, не мають певного матеріального результату, а приховують процес трудової діяльності та організації праці.

Більше того, дане ТОВ має високий рівень пожежонебезпечності та має багато автоматизованих систем, які задіяні у технологічному процесі, а тому додержання усіх норм та правил на підприємстві є основою безпеки як працівників так і виконавців та стосується дотримання правил та норм при процесі виготовлення готової кавової продукції.

Під час проведення перевірки підприємства були надані журнали реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці від 09 червня 2009 року та від 09 вересня 2018 року, у яких містяться підписи осіб, з якими було укладено договори про надання послуг. Зазначені інструктажі носять характер повторних, у зв'язку з чим їх неможливо сприймати як первинні інструктажі. Як висновок, що відповідні відносини носили характер трудових, так як робота виконувалася відповідно до завдань та за повним контролем роботодавця, а не самостійно організовувалася на власний страх і ризик, що притаманно цивільним правовідносинам.

За результатами перевірки, на підставі акту інспекційного відвідування ГУ Держпраці в Одеській області прийнято постанову про накладення штрафу у сумі понад 3 млн грн.

Товариство не погодилось з таким рішенням та звернулось до суду із позовом.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 09.04.2019, позов суб’єкта господарювання задоволено повністю.

Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2019 року – залишено без змін.

Управління Держпраці в Одеській області оскаржило у Касаційному адміністративному суді у складі ВСУ дані рішення та довело законність дій та правомірність постанови про накладення штрафу.

ТОВ зобов’язано сплатити штраф у розмірі понад 3 млн грн.

За матеріалами Держпраці та ГУ Держпраці в Одеській області

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45988

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді