До чого готуватися роботодавцям, якщо карантин продовжать

Головний санітарний лікар Ігор Кузін відповів на найбільш хвилюючі питання щодо карантину, вакцинації та локдауну

Пандемія з нами на п'ять років

Після літнього затишшя у країні зростає кількість хворих на Covid-19.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

Все більше людей потрапляють з важкою формою ковіду до лікарень. В країні виявили вже понад півтисячі випадків нового і більш заразного штаму "Дельта". Ситуація погіршується у всіх регіонах.

Нові протиепідемічні заходи на час карантину для закладів освіти: постанова Головдержсанлікаря

Третя хвиля обов'язково до нас дійде. Нові спалахи коронавірусу є у більшості європейських країн. Рано чи пізно Україна стикнеться з таким спалахом. Орієнтовно це станеться не раніше листопада. Тож маємо готуватися.

Ризик інфікуватися у відкритому просторі набагато менший, ніж у закритому. У метро треба використовувати маски. Взагалі є три місця, де люди найчастіше інфікуються коронавірусом:

  • це родина, коли святкують весілля, чи якісь великі домашні свята без дотримання правил;
  • це професійні колективи;
  • та інфікування за кордоном.

Локдаун буде залежати від кожного українця. Це відповідальна власна поведінка - вдома, на робочому місці, це свідомий вибір вакцинації як профілактики. Якщо українці будуть робити ці прості речі, ми зможемо відтягнути локдаун до грудня-січня або зовсім не допустити.

За тим сценарієм, за яким ми зараз рухаємось, новий локдаун можуть запровадити орієнтовно у листопаді.

Рішення про локдаун, про червону зону ухвалює місцева влада. Але залишається можливість загальнонаціонального локдауну, якщо буде перевищення захворюваності у більшості регіонів.

Вже зареєстрували 520 випадків нового штаму. Найбільшу кількість дали західні регіони - Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська області, а ще Київ та Одеська область, де був спалах у дитячому оздоровчому закладі.

Як оформити відсутність працівника через вакцинацію

Чи готові до нової хвилі українські лікарні, чи вистачить кисню

Зараз в Україні є 140 лікарень, які кожного дня приймають нових хворих. Там є близько 40 тисяч ліжок з киснем, який відповідає міжнародним стандартам. Всього у країні 256 лікарень і близько 70 тисяч ліжок, які ми можемо розгортати у разі заповнення лікарень першої хвилі. Крім того, у кожній області є 5-6 закладів резерву.

Цієї кількості має вистачити, щоб госпіталізувати людей навіть за найбільш песимістичного сценарію.

Нещодавно у регіонах за бюджетні кошти закупили 16 тисяч додаткових кисневих концентраторів. Вони вже доставлені. Впродовж літа були великі поставки концентраторів за рахунок гуманітарної допомоги. Це максимальний рівень забезпечення концентраторами на рівні областей. Маємо надію, що проблем з киснем не буде.

Також пропрацьовується механізми, щоб хворим віддавали концентратори для лікування вдома. Але людину не мають виписувати, якщо є необхідність у кисні.

Скільки всього доз вакцин приїхало до України і скільки ще приїде

Приїхало близько 17 млн доз. Дев'ять мільйонів зберігаються у національних, обласних складах. Це запас вакцин, який готовий до використання. Всього у 2021 році Україна має отримати 45 млн доз вакцин. Тобто ще 28 млн доз очікуємо до кінця року. Найбільше приїде вакцини Pfizer та CoronaVac.

Чи можна оголосити догану працівнику, який відмовляється вакцинуватися від ковіду

Привілеї для щеплених

Щепленим людям буде простіше користуватися послугами, відвідувати публічні заходи.

Вакцинація є ознакою того, що людина розуміє, що це досягнення науки, яке може врятувати життя. Щеплення рятує нас від того, щоб не стати джерелом інфікування для інших.

Ми будемо йти за сценарієм європейських країн, коли для невакцинованих створюють максимальні перепони у доступі до публічних місць, де може поширюватися інфекція.

Для того, щоб запроваджувати будь-які каральні заходи, треба переконатися, що кожна людина мала доступ до вакцинації. Тобто спочатку треба усіх забезпечити вакцинами. Вже після того, як залишились одні противники вакцинації, застосовувати більш жорсткі міри.

В Україні, скорійш за все, не будуть застосувати якісь каральні заходи. Одним зі шляхів, як балансувати між забороною і дозволами, є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю. Тобто принцип вакцинуйся або тестуйся.

Вакцинація є добровільною і не є обов'язковою. Але більшість країн ЄС, де є спалахи "Дельти ", фіксували велику кількість нових випадків саме у закладах освіти і не серед учнів, а серед персоналу.

Школи, де нещеплені більшість працівників, не зможуть приймати дітей. Тому вчителі мають самі вирішити, чи хочуть вони нормально працювати, чи їм доведеться викладати дистанційно і при цьому відчувати певний тиск батьків щодо цього.

Норма про 80% щепленого колективу стосується і вихователів у дитсадках, і викладачів в університетах.

Чи треба буде робити третю дозу, чи повністю повторювати щеплення за рік чи два

Зараз багато дискусій з приводу того, як ревакцинувати населення. Є лише декілька заяв фармкомпаній, що бустерна доза викликає більшу імунну відповідь. Але це лише заяви. Немає достовірних статей у наукових журналах, немає офіційних позицій міжнародних організацій, що бустерна доза є рекомендованою, чи буде обов'язковою.

Носіння масок можуть колись скасувати

Ні. Маски будуть залишатися ще доволі довго. Можливо до останніх днів подолання пандемії у світі.

Маски є доволі ефективним профілактичним засобом до всієї групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Маски рекомендовані у закритих приміщеннях і навіть для вакцинованих людей. Це простий та ефективний механізм захисту. Взимку вони захищають і від грипу.

За матеріалами BBC News Україна

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
163

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27189

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50979

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35105

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24110

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді