Працевлаштуватись охоронцем може тільки кандидат, що не підлягає мобілізації

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Увага! Обмеження не стосуються охоронників стаціонарних об’єктів підприємств

image12

Як запровадити облік робочого часу охоронників

З 21 червня 2023 року охоронною діяльністю можуть займатися виключно особи, які перебувають у військовому резерві та мають відстрочку від призову, або не підлягають призову під час мобілізації. Це передбачають положення постанови КМУ від 18.04.2023 № 341, яка набрала чинності 21 червня.

Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності доповнили переліком документів, які додають до заяви про отримання ліцензії на провадження охоронної діяльності. Відтепер подають:

  • документ, який підтверджує проходження кандидатом служби у військовому резерві і перебування у військовому оперативному резерві територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) (військової частини), що зазначені у військовому квитку, контракті, довідці з ТЦК (додається копія відповідного документа), крім осіб, які не підлягають призову під час мобілізації;
  • копію військового квитка, контракту або довідки, що підтверджує право на відстрочку від призову на строкову військову службу. Або довідку про те, що особа за станом здоров'я не може бути призвана на військову службу.

В іншому випадку здобувачу ліцензії її не видадуть. Документ не містить вимог відзвітувати ті підприємства, які вже надають послуги охорони, а охоронців, які забезпечують безпеку й недоторканість осіб на договірній основі, — надати необхідні довідки. Йдеться лише про прийом на роботу нових співробітників охоронцями.

Отже, тих підприємств, у штаті яких є охоронники об’єктів, зміни не стосуються.

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104486

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82670

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді