Уряд визначив, як отримати документ про професійну кваліфікацію за результатами неформального навчання

Працівники зможуть отримати документ про присвоєння професійної кваліфікації, що визнаватимуть на ринку праці

Уряд визначив, як отримати документ про професійну кваліфікацію за результатами неформального навчання

Уряд затвердив Порядок присвоєння та підтвердження професійних кваліфікацій кваліфікаційними центрами постановою КМУ від 15.09.2021 № 956 (далі — Порядок).

Професійні стандарти в кадровій роботі

Порядок визначає вимоги до процедур, за якими кваліфікаційні центри визнаватимуть результати навчання, здобуті, зокрема, шляхом неформальної та інформальної освіти, та присвоюватимуть й підтверджуватимуть відповідні професійні кваліфікації.

Особа, яка здобула формальну освіту без присвоєння професійної кваліфікації, виконувала певні роботи чи здійснювала певну діяльність, має відповідні знання й навички, зможе пройти процедуру оцінювання, яка відповідає вимогам профстандарту та отримати документ про присвоєння професійної кваліфікації.

Перелік затверджених професійних стандартів

Щоби визнати результати навчання, здобувач подає до кваліфікаційного центру заяву та інші документи про набуті компетентності та результати навчання, проходить співбесіду.

Кваліфікаційний центр протягом 3 днів ухвалює рішення про можливість провести процедуру оцінювання; проводить її й ухвалює рішення про присвоєння або підтвердження професійної кваліфікації, надає відповідний документ.

Кваліфікаційні центри створюватимуть роботодавці, заклади освіти, професійні асоціації, інші зацікавлені суб’єкти, що передбачено Законом України «Про освіту». Такі центри видаватимуть сертифікати про підтвердження професійної кваліфікації і будуть акредитовані Національним агентством кваліфікацій.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами КМУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
165

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27204

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51056

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35121

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24133

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді