На будмайданчику в м. Суми працювали родичі підприємця без належного оформлення трудових відносин

Хроніки перевірок Держпраці

На будівельному майданчику в місті Суми виявлено 4 неоформлених працівника

Кампанія щодо виявлення незадекларованої праці під назвою «Виходь на світло» триває. На території Сумщини ще є підприємці, які не укладають з працівниками трудові договори.

Як проходять перевірки з праці

Так, в ході перевірки на одному з будівельних майданчиків у м. Суми інспектори праці виявили 4 працівника без належного оформлення трудових відносин. В ході перевірки двоє працівників виконували роботи з укладки стін гіпсовими блоками на другому поверсі триповерхової будівлі, інші 2 – виконували покрівельні роботи на даху триповерхової будівлі.

На будмайданчику в м. Суми працювали родичі підприємця без належного оформлення трудових відносин
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Одне з найпопулярніших запитань, що надходять до нашої редакції

Слід зауважити, що роботи на висоті є роботами підвищеної небезпеки, які виконуються лише найманими працівниками.

Жодних документів, що підтверджують належне оформлення трудових відносин чи інших документів, на підставі яких виконувались роботи працівниками на об’єкті будівництва надано не було.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Підприємець у своїх поясненнях повідомив, що роботи виконують його родичі, проте трудовим законодавством жодних виключень та обмежень стосовно укладання трудових договорів з родичами не передбачено.

Інспектори праці склали акт, внесли припис щодо усунення виявлених порушень та попередили про відповідальність за порушення законодавства про працю.

За повторне порушення з неоформленим працівником суб’єкт господарювання вже каратиметься штрафом у 30 мінзарплат або 180 000 грн.

За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

Штрафи 2022

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
165

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27204

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51056

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35121

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24133

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді