Мінекономіки затвердило профстандарт керівника (директора) закладу загальної середньої освіти

Розробник деталізованої основи посадової інструкції — МОН

Мінекономіки затвердило профстандарт керівника (директора) закладу загальної середньої освіти

Мінекономіки затвердило профстандарт керівника (директора) закладу загальної середньої освіти наказом від 17.09.2021 № 568-21.

Професійні стандарти в кадровій роботі

Професійний стандарт «Керівника (директора) закладу загальної середньої освіти» визначає основну мету його професійної діяльності:

  • безпосереднє управління закладом;
  • відповідальність за освітню, фінансово-господарську та інші види діяльності закладу освіти.

Керівник є представником закладу освіти у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законом та установчими документами закладу освіти.

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» назва професії «Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти» (код КП 1210.1) належить до керівників підприємств, установ та організацій.

Як працювати з Класифікатором професій

Узагальнена назва професії — керівник.

Назви типових посад:

  • керівник закладу загальної середньої освіти;
  • директор закладу загальної середньої освіти.

Керівник очолює заклад освіти та здійснює безпосереднє керівництво. Має у підпорядкуванні відповідний штат співробітників. Підпорядковується засновнику закладу.

Профстандарт визначає, що керівником закладу загальної середньої освіти може бути особа, яка пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту».

Керівник закладу повинен мати диплом магістра (спеціаліста). Відповідність керівника займаній посаді визначають за результатами атестації, яку проводять не рідше ніж раз на 5 років. Необхідна умова атестації — підвищення кваліфікації у міжатестаційний період.

Керівник закладу щорічно підвищує кваліфікацію шляхом неформальної (тренінги, семінари, семінари-практикуми, вебінари, майстер-класи тощо) та інформальної освіти.

Керівник закладу освіти зобов’язаний протягом першого року після призначення на посаду пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності обсягом не менш ніж 90 навчальних годин (три кредити ЄКТС).

Профстандарт містить:

  • загальні компетентності;
  • перелік трудових функцій, професійних компетентностей;
  • опис трудових функцій;
  • дані щодо розроблення та затвердження профстандарту.

Наступний перегляд профстандарту відбуватиметься у 2026 році.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінекономіки

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
168

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27221

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51108

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35134

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24146

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді