Чи складати бухгалтерські документи за ДСТУ 4163:2020, — є роз’яснення

Вимоги ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення реквізитів можна поширити на всі класи уніфікованих систем документації

Чи складати бухгалтерські документи за ДСТУ 4163:2020, — є роз’яснення

Юридична особа вирішує самостійно, чи враховувати вимоги ДСТУ 4163:2020 в бухгалтерських документах. Таке роз’яснення надала для користувачів системи Експертус:Кадри Ірина Житкова, керівник групи експертів Експертус: Кадри.

ДСТУ 4163:2020 поширюється на організаційно-розпорядчі документи незалежно від носія інформації.

ДСТУ 4163:2020 установлює:

  • склад реквізитів документів;
  • вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах;
  • вимоги до бланків та оформлення документів;
  • вимоги до виготовлення документів.

Вимоги ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення реквізитів можна поширити на всі класи уніфікованих систем документації (п. 1.3 ДСТУ 4163:2020).

Керівник групи експертів Експертус: Кадри звертає увагу, що Класифікатор управлінської документації НК 010:2021 від 12.03.2021 № 526-21 визначає такі класи уніфікованих систем документації:

  • організаційно-розпорядча;
  • первинно-облікова;
  • банківська;
  • фінансова;
  • із праці, соціальних питань та соціального захисту населення;
  • бухгалтерсько-облікова;
  • з Пенсійного фонду.

ДСТУ 4163:2020 поширюється лише на організаційну-розпорядчу документацію. Юридична особа може поширити вимоги ДСТУ на бухгалтерські документи, але не зобов’язана це робити, наголосила експерт.

Звертаємо увагу, що накази, які складає бухгалтер, приміром, про облікову політику, інвентаризацію тощо, є організаційно-розпорядчими документами, тож складайте їх за ДСТУ.

Бухгалтерські документи, для яких нормативні акти передбачають типові форми, Ірина Житкова радить складати за типовими формами. Не варто самостійно адаптувати їх до вимог ДСТУ, зокрема, в частині підписів, ліпше дочекатися, поки це зробить відомство, яке затвердило типову форму.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
168

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27221

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51109

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35134

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24146

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді