Невакцинованих відсторонятимуть від роботи без зарплати: МОЗ підкоригувало перелік професій

Міністр Ляшко розказав, кого доведеться відстороняти від роботи. Експерт Експертус Кадри роз’яснив, чому таке відсторонення без збереження зарплати

Невакцинованих відсторонятимуть від роботи без зарплати: МОЗ підкоригувало перелік професій

МОЗ підкоригувало проект наказу, яким пропонує затвердити Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

Як оформити відсутність працівника через вакцинацію

Відповідно до доопрацьованого проекту документу, обов’язково вакцинуватимуть проти коронавірусу працівників:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • місцевих державних адміністрацій;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у т. ч. спеціальні, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Тобто, у перелік професій вже додали працівників закладів вищої та післядипломної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

У проект наказу додали й умову — обов’язково вакцинуватимуть працівників, у яких відсутні абсолютні медичні протипоказання до профілактичних щеплень.

Після затвердження наказу МОЗ з Переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, роботодавці будуть зобов’язані відстороняти від роботи невакцинованих співробітників. Перевірятиме, як виконують цю вимогу, Держпродспоживслужба.

За інформацією Укрінформу, про це на зустрічі з журналістами розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Обов’язковими і включеними до календаря щеплень є профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу (ч. 1 ст. 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII та ч. 1 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ; далі — Закон № 1645).

Як організувати роботу підприємства під час карантину

Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, таких працівників відсторонюють від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлює МОЗ (ч. 2 ст. 12 Закону № 1645).

МОЗ наказом від 16.09.2011 № 595 затвердив Календар профілактичних щеплень в Україні. Якщо щеплення від коронавірусу додадуть у календар профілактичних щеплень за епідемічними показаннями в Україні для працівників окремих професій, виробництв та організацій, роботодавці відсторонятимуть невакцинованих працівників від роботи без зарплати на підставі статті 46 КЗпП.

Зауважимо, що тимчасове увільнення працівника від виконання його трудових обов’язків в порядку відсторонення від роботи на умовах та підставах, встановлених законодавством, за своєю суттю не дисциплінарне стягнення, а особливий запобіжний захід, який застосовують у виняткових випадках. Його мета — відвернути та/або попередити негативні наслідки. При цьому на період усунення від роботи за працівником зберігатимуть його робоче місце.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами МОЗ та УкрІнформ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
55

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25793

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46159

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33723

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22649

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді