ВР врегулювала питання соцзахисту постраждалих від COVID-19 медпрацівників приватних закладів охорони здоров’я

Медпрацівники отримуватимуть страхові виплати

ВР врегулювала питання соцзахисту постраждалих від COVID-19 медпрацівників приватних закладів охорони здоров’я

17 листопада 2021 року ВР прийняла Закон України «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності» (законопроект від 19.10.2021 № 6192, далі — Закон).

Уряд затвердив порядок страхових виплат медикам

У пояснювальній записці автори Закону нагадують, що медпрацівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я отримують страхову виплату у разі встановлення групи інвалідності чи їх смерті, що настала внаслідок інфікування COVID-19, за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (далі — Закон № 1645).

Норми Закону № 1645 не поширювали на медпрацівників приватних закладів охорони здоров’я та найманих медичних працівників фізичних осіб – підприємців, а також медиків, які працюють як самозайняті особи, що порушувало їх право отримати страхових виплати у разі інфікування COVID-19 на робочому місці.

Що зробити кадровику, якщо працівник захворів на COVID-19

Медики приватних медзакладів та медики самозайняті особи так само ризикують інфікуватися COVID-19 під час виконання професійних обов’язків, як і медпрацівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я. Тому вони також можуть отримати групу інвалідності або померти через цю особливо небезпечну інфекційну хворобу, але при цьому позбавлені права отримати страхові виплати.

Як організувати роботу підприємства під час карантину

Щоби захистити усіх без виключення медпрацівників, Закон вносить відповідні уточнення й визначає, що для цілей статті 39 Закону № 1645 медичними працівниками (працівниками) закладів охорони здоров’я є: медичні працівники закладів охорони здоров’я всіх форм власності, наймані медичні працівники фізичних осіб – підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також фізичні особи – підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики і безпосередньо надають медичну допомогу.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516397

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
175

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27282

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51327

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35227

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді