На Закарпатті іноземці працювали в недіючих фірмах

Хроніки перевірок Держпраці

На Закарпатті частина фірм, які використовують працю іноземців, виявилися недіючими

05.11.2021 розпочалися позапланові перевірки роботодавців, які торік і в І півріччі цього року застосовували працю іноземців та осіб без громадянства на підставі відповідного дозволу, але при цьому інформація про виплату зарплати та про сплату ЄСВ стосовно іноземних найманих працівників у таких роботодавців відсутня.

Який алгоритм працевлаштування іноземця

Перелік підприємств був визначений Держпраці та обговорений на спільній нараді, що проходила за участю представників Управління Держпраці краю, територіальних органів Державної міграційної служби, Закарпатського обласного центру зайнятості, СБУ, ДПС та ПФ.

"За попередніми підсумками виконаної роботи, з’ясувалося, що п’ять із чотирнадцяти перевірених підприємств останніх 2 роки взагалі не здійснювали господарської діяльності, – каже перший заступник начальника Управління Держпраці Закарпаття Василь Грицик. – Що цікаво, дозволи на продовження своєї діяльності або залучення до роботи іноземних працівників власники фірм поновлювали майже щороку. На сьогодні ці дозволи не анульовані і фігурують як чинні, на підставі чого власники фірм та їх працівники мають право легально перебувати на території України".

Деякі роботодавці не виплачували заробітну плату своїм найманим працівникам, на застосування праці яких був виданий спеціальний дозвіл, оскільки підприємства не працювали, а відтак не було потреби у залученні до роботи іноземних працівників. У деяких випадках юридична адреса, за якою зареєстроване підприємство, виявилася або неіснуючою, або примітивною хатою у глухому селі, куди давно ніхто не навідувався.

Як отримати дозвіл на працевлаштування іноземця

Матеріали перевірок опрацьовані фахівцями Управління Держпраці та скеровані для відповідного реагування у Закарпатський обласний центр зайнятості та Державну міграційну службу.

За матеріалами Управління Держпраці в Закарпатській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516411

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
176

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27293

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51391

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35262

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді