Перевірка може відбуватися лише у присутності керівника чи уповноваженої ним особи: судова практика

Верховний Суд підтримав рішення місцевого та апеляційного судів, які задовольнили позов товариства до Держпраці

Перевірка може відбуватися лише у присутності керівника чи уповноваженої ним особи: судова практика

Відповідне рішення містить постанова Верховного суду від 29.10.2021 у справі № 824/203/19-а.

Як перевіряли роботодавців у першому півріччі — 2021: цифри від Держпраці

Верховний Суд підтримав рішення місцевого та апеляційного судів, які задовольнили позов товариства до Держпраці, визнали протиправними та скасували постанови про накладення штрафу й припис про усунення виявлених порушень.

Як проходять перевірки з праці

Підприємство вказало у позові, що всі особи, які знаходилися у приміщенні, тільки прийшли на співбесіду, про що повідомили у письмових поясненнях. Стверджувало, що всі висновки Держпраці ґрунтуються виключно на візуальному огляді приміщення, у якому проводилось інспекційне відвідування, а тому жодним чином не підтверджені належними та допустимими доказами. Держпраці порушили процедуру проведення інспекційного відвідування, оскільки проводили його у період його зупинення та за відсутності уповноваженої особи товариства.

Суди встановили, що СБУ повідомило Держпраці про підприємство, керівництво якого використовує найману робочу силу без сплати обов’язкових податків та зборів, порушує трудові права робітників та отримує незаконний прибуток від такої діяльності.

Працівники Держпраці не змогли провести інспекційне відвідування, оскільки не отримали для ознайомлення книги, регістри та документи, ведення яких передбачено законодавством про працю, про що й склали акт та направили на підприємство вимогу надати / поновити документи. Один примірник акту та вимоги перевіряючі направили на підприємство рекомендованим листом з повідомленням про вручення, а також їх отримав адвокат, як представник підприємства.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Суди звернули увагу, що інспекційне відвідування проводилось без присутності уповноваженої особи підприємства, адже адвокат не є такою особою. Верховний Суд зауважив, що плановий чи позаплановий захід щодо суб’єкта господарювання — юридичної особи здійснюють у присутності керівника або особи, уповноваженої керівником (ч. 11 статті 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V, далі — Закон № 877). В судовому засіданні представник підприємства стверджував, що адвокат не є уповноваженою особою та не був присутнім під час проведення інспекційного відвідування.

Отже, Верховний Суд погодився з висновком судів попередніх інстанцій, що інспекційне відвідування проводили без присутності уповноваженої особи підприємства, що не відповідає вимогам Закону № 877.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516412

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
176

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27294

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51396

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35263

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді