НАЗК оновило Порядок проведення перевірок

Перевірки проводитимуть за результатами автоматизованого розподілу

image32

Спецперевірки проводитимуть під час воєнного стану

НАЗК ухвалило новий Порядок проведення перевірок організації роботи із запобігання і виявлення корупції наказом від 25.07.2023 № 152/23 (далі — Порядок). 

Перевірки проводитимуть за результатами автоматизованого розподілу уповноважені особи НАЗК:

  • Голова НАЗК, заступник Голови;
  • інші посадові особи, уповноважені Головою НАЗК й визначені відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VIІ.

Перевірятимуть державні органи, ОМС та юридичних осіб — об’єкти перевірки. 

Порядок регламентує процедуру проведення перевірок та перелік питань для перевірок.

В новому Порядку до питань перевірки додали організацію роботи з оцінювання корупційних ризиків у діяльності об’єкта перевірки, підготовку заходів щоб їх усунути.

Позапланові перевірки проводитимуть на підставі письмової пропозиції керівника Підрозділу:

  • якщо об’єкт подав письмову заяву про здійснення перевірки за його бажанням;
  • якщо є фактичні дані, які можна перевірити, про можливі порушення об’єктом перевірки і його посадовими особами вимог Закону та прийнятих відповідно до нього нормативно-правових актів, — більше 3-х відмінних між собою порушень протягом календарного року;
  • якщо об’єкт перевірки не подав обов’язкову звітність або у ній виявили недостовірні дані.

Строк перевірки збільшили до 60-ти робочих днів, — якщо потрібно дослідити додаткові документи та інші матеріали, без аналізу яких неможливо зробити висновки. Також збільшили до 10-ти робочих днів строк для оформлення Акту перевірки.

Врахували можливість керівнику об’єкта перевірки протягом 5-ти робочих днів з дня, як отримав Акт перевірки, подати заперечення або додаткові документи у разі незгоди з висновками перевірки.

Порядок набув чинності 21 вересня 2023 року. Одночасно втратив чинність наказ НАЗК від 18.01.2021 № 11/21, який затверджував попередній Порядок.

Ірина Матійко

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7349

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді