НАДС розробило профстандарти спеціалістів для ОМС

Визначили вимоги до компетентностей, обов’язки та кваліфікацію спеціалістів місцевого самоврядування з питань комунікацій та доступу до публічної інформації

НАДС розробило профстандарти спеціалістів для ОМСНАДС розробило професійні стандарти:

  • «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань комунікацій» (наказ НАДС від 12.09.2023 № 145-23);
  • «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації» (наказ НАДС від 12.09.2023 № 146-23).

Національне агентство кваліфікацій внесло накази до Реєстру професійних стандартів 20 вересня 2023 р.

Професійні стандарти в кадровій роботі

Спеціаліст місцевого самоврядування з питань комунікацій забезпечує комунікації органів місцевого самоврядування (ОМС) та його посадових осіб з жителями територіальної громади та взаємодію з суб’єктами у сфері медіа та громадськістю, здійснює заходи з розвитку інформаційного простору у територіальній громаді.

Спеціаліст місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації забезпечує права людини на доступ до інформації шляхом її систематичного та оперативного оприлюднення і задовольняє запити на інформацію.

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) назва професії «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань комунікацій» (Код КП 2419.3) та «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації» (Код КП 2419.3) належать до професіоналів державної служби та місцевого самоврядування.

За потреби використовуватимуть типові назви посад:

  • головний спеціаліст;
  • провідний спеціаліст;
  • спеціаліст І категорії;
  • спеціаліст ІІ категорії.

Стандарти передбачають професійну кваліфікацію спеціалістів згідно з Національною рамкою кваліфікацій (НРК) — 6 рівень НРК.

Професійну кваліфікацію підтверджують:

  • для спеціаліста місцевого самоврядування з питань комунікацій — диплом бакалавра (6 рівень НРК) або магістра (7 рівень НРК) галузі знань та спеціальності, що враховує вимоги цього професійного стандарту;
  • для спеціаліста місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації — диплом бакалавра (6 рівень НРК) або магістра (7 рівень НРК) галузі знань «03. Гуманітарні науки», «08. Право» або «28. Публічне управління та адміністрування».

Також профстандарт містить:

  • інформацію про здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток фахівця;
  • опис трудових функцій;
  • розподіл трудових функцій та компетентностей за рівнями професійної кваліфікації;
  • відомості про розроблення та затвердження професійного стандарту

Рекомендована дата перегляду професійних стандартів — вересень 2028 року.

Нагадаємо, що 17 червня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» від 01.04.2022 № 2179-ІХ (далі — Закон № 2179).

Закон № 2179 увів у КЗпП термін «професійний стандарт» (ст. 4-2 КЗпП) та визначив пріоритет професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками. Роботодавці відноситимуть виконувані роботи до певних тарифних розрядів і присвоюватимуть кваліфікаційні розряди робітникам згідно з професійними стандартами за погодженням із профспілкою (ст. 96 КЗпП, ст. 6 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Ірина Матійко

За матеріалами НАДС

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
169831

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5567

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10168

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10199

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді