Держпраці відповідає на ТОП-запитання про вакцинацію від COVID-19 та відсторонення невакцинованих працівників

Права та обов’язки працівників та роботодавців під час пандемії

ТОП-6 відповідей на запитання про вакцинацію від COVID-19 та про відсторонення невакцинованих

До Управління Держпраці продовжують надходити звернення щодо надання роз’яснень про застосування трудового законодавства під час карантинних заходів, зумовлених пандемією СOVID-19, а також – щодо перевірки правомірності відсторонення працівників від роботи через відсутність вакцинації. Держпраці відповідає на ці та інші актуальні запитання.

Для кого вакцинація від ковіду обов’язкова

Чи є вакцинація проти COVID-19 обов’язковою для всіх працівників?

Стаття 10 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» встановлює обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я, серед яких, зокрема передбачено:

  • піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;
  • у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Відповідно до ст. 12 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлює МОЗ.

МОЗ своїм наказом від 04 жовтня 2021 р. № 2153, затвердило Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Отже, вакцинація проти COVID-19 є обов’язковою для працівників роботодавців, які визначені вищезазначеним Переліком.

Кого не можна відсторонити від роботи?

Працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595, не підлягають обов’язковій вакцинації.

Чи можуть працівника звільнити з роботи у зв’язку із відмовою або ухилення від вакцинації проти COVID-19?

Підстави для звільнення таких працівників відсутні.

Чи оплачується період відсторонення від роботи?

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не виконує роботу, то за загальним правилом такому працівникові зарплата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Законодавство прямо не передбачає обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником зарплати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Колективним та/або трудовим договором, рішенням роботодавця в межах компетенції можуть бути передбачені і інші умови.

Як організувати роботу підприємства під час карантину

Як оплачуються лікарняні відсторонених працівників?

Допомога по тимчасовій непрацездатності для відсторонених працівників не оплачується. Якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

На який строк відстороняється працівник від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від вакцинації проти COVID-19?

Як оформити допуск до роботи відстороненого, що надав документ про вакцинацію

З урахуванням норм наказу МОЗ від 04 жовтня 2021 року № 2153, фактом, який зумовлює закінчення строку відсторонення працівника від роботи є:

  • закінчення дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території країни гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або
  • отримання працівником обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

За матеріалами Управління Держпраці в Тернопільській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7363

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9386

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9024

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді