Почав діяти Закон про національний спротив. Що треба знати кадровику

Учасники тероборони матимуть повноцінний соціально-правовий захист

Почав діяти Закон про національний спротив. Що треба знати кадровику

Закон України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX (далі — Закон про нацспротив) почав діяти з 1 січня 2022 року.

Закон про нацспротив визначає завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлює порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Сили територіальної оборони — складова частина Збройних сил України, безпосереднє керівництво якою здійснює головнокомандувач ЗСУ через командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

Українці із бойовим досвідом зможуть стати резервістами та приписатися до військових частин і підрозділів територіальної оборони в тому регіоні, де проживають.

Як забезпечити пільги учасникам АТО

Членам добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах з підготовки та виконання завдань територіальної оборони, надаватимуть повноцінний соціально-правовий захист, передбачений Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII.

Учасників руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції та інших територіях, де в період виконання цих завдань велися воєнні (бойові) дії, визнаватимуть учасниками бойових дій (п. 24 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII).

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
66

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25818

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46343

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33797

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді