Товариство сплатить штраф у розмірі 417 300 грн

ВС підтримав правову позицію ГУ Держпраці в Одеській області

Товариство сплатить штраф у розмірі 417 300 грн

В лютому 2019 року головним державний інспектор ГУ Держпраці в Одеській області намагався провести перевірку підприємства, за результатами якої склав акт про неможливість перевірки через те, що його не допустили до проведення перевірки, створювали перешкоди. Інспектор мав перевірити підприємство на такі порушення законодавства про працю:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві,
  • виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування та податків.

ГУ Держпраці від 25 лютого 2019 року винесено постанову про накладення штрафу у сумі 417 300 грн.

Як проходять перевірки з праці

Підприємство не погодилося з таким рішенням та звернулося до Одеського окружного адміністративного суду з позовною заявою до ГУ Держпраці, в якій просило визнати протиправною та скасувати постанову від 25 лютого 2019 року.

Одеський окружний адмінсуд 08.07.2019 прийняв рішення та задовольнив позов підприємтсва. П'ятий апеляційний адмінсуд 22.10.2019 залишив дане рішення без змін.

ГУ Держпраці в Одеській області оскаржило рішення попередніх інстанцій у Верховному Суді у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду та довело законність дій та правомірність постанови про накладення штрафу.

ВС перевірив доводи касаційної скарги в межах касаційного перегляду, визначених ст. 341 КАС, надав оцінку правильності застосування судами норм матеріального і процесуального права у спірних правовідносинах та дійшов висновку:

"На виконання ч. 1 ст. 259 КЗпП Кабмін затвердив Порядок № 295, який, згідно з його п. 1, визначає процедуру здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами (включаючи їх структурні та відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами) та фізичними особами, які використовують найману працю (далі – об'єкт відвідування). За змістом пп. 2 п. 11 Порядку № 295 інспектор праці за наявності службового посвідчення безперешкодно, без попереднього повідомлення мають право: ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування, невиїзного інспектування, з метою перевірки їх відповідності нормам законодавства та отримувати завірені об'єктом відвідування підприємства їх копії або витяги".

Cуди попередніх інстанцій керувалися тим, що з направлення на перевірку означає, що предметом здійснення позапланової перевірки позивача є додержання законодавства про працю, а не виявлення порушень щодо фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Такий предмет позапланової перевірки як додержання законодавства про працю є загальним, який включає в себе, серед іншого виявлення порушень щодо фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

З огляду на це, штраф обґрунтовано накладено саме за недопущення посадової особи контролюючого органу до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин. ГУ Держпраці правильно кваліфікувало це правопорушення та визначило захід відповідальності.

Касаційну скаргу ГУ Держпраці в Одеській області задоволено.

Підприємство зобов’язали сплатити штраф у розмірі 417 300 грн.

За матеріалами Держпраці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51656

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді