Щоб вийти на пенсію у 2022 році, потрібен стаж у 29 років

Зміни на початку року

Щоб вийти на пенсію у 2022 році, потрібен стаж у 29 років

Законодавчі вимоги щодо страхового стажу при виході на пенсію у 2022 році встановлює Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV:

  • при досягненні 60-річного віку стаж 29 років;
  • у 63 роки — стаж 19—29 років;
  • у 65 років — стаж 15—19 років.

Чи видавати трудову книжку на руки на прохання працівника

Кожного наступного року необхідна тривалість страхового стажу зростатиме на рік. З 1 січня 2028 року необхідний страховий стаж для призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років становитиме не менше 35 років.

Для громадян, які мають стаж менше 15 років, пенсійні виплати не нараховуватимуть. Для них передбачена виплата грошової допомоги за умови, якщо дохід менший за прожитковий мінімум — 2 481 грн у 2022 році.

Непрацюючі особи можуть придбати страховий стаж. Для цього необхідно укласти договір добровільного страхування та одноразово сплатити єдиного внеску за попередні періоди, коли не перебували в трудових відносинах з роботодавцем та не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а при сплаті за попередні періоди вона помножується на коефіцієнт 2.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51656

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді