У трудових правовідносинах як працівник, так і роботодавець мають діяти добросовісно, — судова практика

Суд врахував, що працівник ухилявся від отримання трудової книжки та копії наказу про звільнення, і суд узяв це до уваги

У трудових правовідносинах як працівник, так і роботодавець мають діяти добросовісно, — судова практика

Акт про зіпсуття трудової книжкиСкачати зразок за ДСТУ 4163:2020

03 листопада 2021 року Верховний Суд розглянув позов звільненого за прогули працівника до колишнього роботодавця. Працівник просив суд визнати незаконним та скасувати наказ про звільнення, поновити його на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

03 листопада 2021 року Верховний Суд розглянув позов звільненого за прогули працівника до колишнього роботодавця. Працівник просив суд визнати незаконним та скасувати наказ про звільнення, поновити його на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Верховний Суд у своєму рішенні зазначив, що у трудових правовідносинах як працівник, так і роботодавець мають діяти добросовісно, не допускати дій з наміром завдати шкоди іншій особі та не зловживати правом в інших формах.

Принцип добросовісності в трудовому праві характеризується прагненням суб’єктів належним чином, сумлінно здійснювати трудові права й виконувати обов’язки, передбачені трудовим законодавством та трудовим договором.

Цей документ видавайте всім, кого звільняєте після 10 червня 2021 року

Реалізуючи права і виконуючи обов’язки, суб’єкти трудових правовідносин зобов’язані утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди працівнику, роботодавцю, довкіллю або державі. Дії працівника чи роботодавця з наміром завдати шкоди іншій особі, зловживання правом в інших формах не допускаються.

Під зловживанням трудовим правом для сторін трудових відносин варто розуміти особливу недобросовісну поведінку, пов’язану з навмисним створенням для працівника та (або) роботодавця ситуації правової невизначеності за межами права, з порушенням принципів справедливості, добросовісності та розумності.

Права працівника отримати в день звільнення трудову книжку та копію наказу про звільнення відповідно до статті 47 КЗпП (у редакції на день звільнення працівника) кореспондується не лише з обов’язком роботодавця видати документи, а й із добросовісною поведінкою самого працівника, який за наявності відповідної пропозиції роботодавця та фактичної можливості отримати ці документи, не ухиляється від їх отримання.

Суд не може залишити поза увагою таку поведінку працівника та визнати її добросовісною при вирішенні питання щодо поновлення строку, передбаченого статтею 233 КЗпП.

Відповідне рішення містить постанова ВС від 03.11.2021 № 387/326/20.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516433

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27356

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51659

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді