Нові правила мобілізації та військового обліку, — законопроєкт

Військовозобов’язані та призовники повідомлятимуть при працевлаштуванні про місце реєстрації або проживання

image27

Як вести Списки та Відомість призовників, військовозобов’язаних та резервістів

25 грудня 2023 р. КМУ зареєстрував у ВРУ проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» № 10378 (далі — Законопроєкт № 10378).

В Законопроєкті № 10378 КМУ пропонує внести зміни до КЗпП та законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про правовий режим надзвичайного стану», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про Національну поліцію». 

Якщо ВРУ ухвалить цей Закон, при працевлаштуванні військовозобов’язані та резервісти зобов’язані будуть подавати інформацію про зареєстроване чи задеклароване місце проживання або перебування. Це потрібно, щоб в подальшому кадрові служби зазначали таку інформацію в Списках військовозобов’язаних та резервістів.

Окрім того, Законопроєкт № 10378:

  • змінює призовний вік з 27 до 25 років;
  • уточнює обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки і мобілізації. Зокрема, громадяни зобов’язані будуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста, щоб в подальшому отримувати електронні повістки від ТЦК та СП;
  • змінює категорії військовозобов’язаних, які матимуть відстрочку від призову на військову службу на час мобілізації;
  • залишає обов’язковий військовий облік жінок, що мають фармацевтичну чи медичну спеціальність. Інші — за бажанням;
  • виключає строкову військову службу. Натомість — базова військова служба в мирний час до 5 місяців. В воєнний час строк базової військової служби визначатиме Президент України;
  • уточнює порядок військового обліку. Кабмін повинен буде унормувати військовий облік громадян України, що перебувають за кордоном.

Якщо Законопроєкт № 10378 ухвалять, закон набере чинності через місяць, за винятком окремих частин.

Ірина Матійко

за матеріалами ВРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
449

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57495

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61404

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283175

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді