Держпраці нагадує правила проведення перевірок 2022

Нині багато компаній очікують перевірок з дотримання трудового законодавства. Дізнайтеся від експертів відповіді на актуальні питання.

Держпраці нагадує правила проведення перевірок 2022

У рамках проєкт «ЕВА. Прозорий діалог» 15 лютого виступили експертки ГУ Держпраці у Львівській області:

  • Наталія Климчук – начальниця відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятості та інших нормативно-правових актів у м. Львові;
  • Галина Струтинська – головна державна інспекторка відділу нагляду в АПК та СКС.

Представниці Держпраці нагадали, що Управління здійснює заходи із державного контролю у формі планових та позапланових перевірок із дотримання трудового законодавства, охорону праці, зайнятість населення, та у сфері гірничого нагляду. Наприкінці календарного року Держпраці публікує план перевірок на наступний рік із зазначенням дати початку здійснення заходу та сфери контролю.

Дізнайтеся, як отримати Сертифікат експерта з кадрового аудиту!

Позапланові перевірки здійснюються на підставах, визначених ст. 6 Закону України № 877, зокрема на підставі отриманого звернення від працівника про порушення його законних прав чи інтересів.

Держпраці нагадує:

  • письмове повідомлення про проведення перевірки Держпраці надходить за 10 днів до його початку;
  • інспектор повинен мати посвідчення-книжечку та направлення на проведення заходу з державного контролю.

Якщо ви сумніваєтесь у піравомірності відвідування інспектором вашої компанії, можете зателефонувати за номером, вказаним у направленні та дізнатися, чи є вказана уповноважена особа працівником органу нагляду та чи дійсно направлена до вас на перевірку.

Штрафи за трудові порушення у 2022 році

Експертки нагадують: кодекс законів про працю – це головний документом, що визначає порядок здійснення трудових відносин. А трудовий договір чи наказ є тим документом, який підтверджує їх належне оформлення.

Наталія Климчук наголосила: «Неофіційно оформлені трудові відносини були і є критичним порушенням на підприємстві». В той самий час кожен роботодавець вправі усунути порушення, що зафіксовані у приписі та «реабілітуватись», аби уникнути штрафних санкцій.

Крім того, роботодавець може самостійно підготуватися до заходу державного нагляду за бланком акту перевірки.

Для отримання консультацій з метою приведення документів у відповідність до законодавства та розв'язання інших питань компанії-члени можуть звертатися до громадської приймальні Держпраці за телефоном 0322 354 842.

Джерело: EBA

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7374

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9386

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
9087

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1342

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді