НАЗК звернеться до Верховної Ради з проханням перенести кінцевий строк подання декларації через воєнний стан в Україні

НАЗК звернеться до Верховної Ради з проханням перенести кінцевий строк подання декларації через воєнний стан в Україні

✍ Зразок наказу про увільнення резервіста у зв'язку із призовом

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) на своєму сайті повідомило, що наразі багато декларантів звертаються з такими питаннями:

  • чи буде перенесено строк подання

    щорічної декларації

    , яка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) має бути подана до 1 квітня (останній день подання — 31 березня)?
  • чи потрібно під час війни подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, яке закон вимагає подати до НАЗК у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку?
Чи можна бронювати працівників під час воєнного стану

НАЗК своєю чергою роз'яснює: кінцеві терміни для подання декларацій та повідомлень визначені Законом, а отже можуть бути змінені лише у разі прийняття ВРУ окремого закону про перенесення строків.

Правом законодавчої ініціативи (тобто, правом подати проект закону) у Верховній Раді України наділені тільки Президент України, народні депутати України та Кабінет Міністрів України (ч. 1 ст. 93 Конституції України). Отже, саме ці особи можуть вплинути на перенесення терміну декларування.

При цьому позиція НАЗК щодо декларування у часи війни єдина: до перемоги над рашистськими загарбниками та припинення воєнного стану суб’єкти декларування не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації та/або повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Декларанти мають спрямувати усі можливі зусилля на захист власної свободи, миру в Європі та світі, оборону Української держави.

Для того, щоб створення відповідного законопроекту було розглянуто, Національне агенство звернеться до Верховної Ради з проханням перенести кінцевий строк подання декларації за 2021 рік та повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Детальне роз’яснення НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді