Профстандарт кухаря закладу освіти — у Реєстрі кваліфікацій

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Стандарт встановлює вимоги до компетентності, знань та вмінь кухарів

Профстандарт кухаря закладу освіти — у Реєстрі кваліфікацій Професійні стандарти в кадровій роботі

Кухар закладу освіти готує та подає різноманітні збалансовані і якісні страви, кулінарні вироби та напої для здобувачів освіти в закладах освіти.

15 березня 2024 року Національна агенція кваліфікацій внесла до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт «Кухар закладу освіти». Розробник — Громадська організація «Національна асоціація громадського харчування».

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) назва професії — Кухар закладу освіти (код КП 5122).

За потреби використовують типові назви посад: підсобний робітник, комірник, помічник кухаря закладу освіти, кухар, кухар закладу освіти, шеф-кухар, шеф-кухар закладу освіти.

Стандарт передбачає професійну кваліфікацію згідно з Національною рамкою кваліфікацій (НРК):

  • помічник кухаря закладу освіти — 3 рівень НРК;
  • кухар закладу освіти — 4 рівень НРК;
  • шеф-кухар закладу освіти — 5 рівень НРК.

Професійну кваліфікацію особи підтверджують документи:

  • сертифікат про присвоєння / підтвердження професійної кваліфікації «Помічник кухаря закладу освіти», «Кухар закладу освіти», «Шеф-кухар закладу освіти»;
  • сертифікат про визнання професійної та / або часткової професійної кваліфікації (щодо професійних кваліфікацій, здобутих у інших країнах) «Помічник кухаря закладу освіти», «Кухар закладу освіти», «Шеф-кухар закладу освіти»;
  • диплом кваліфікованого робітника з додатком до диплома кваліфікованого робітника за професією «Кухар закладу освіти»;
  • свідоцтво про присвоєння або підвищення робітничої кваліфікації з додатком до свідоцтва «Помічник кухаря закладу освіти», «Кухар закладу освіти», «Шеф-кухар закладу освіти»;
  • інші види документів, які підтверджують професійну та / або часткову професійну кваліфікацію.

Також профстандарт містить:

  • інформацію про здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток;
  • опис трудових функцій;
  • розподіл трудових функцій та компетентностей за рівнями професійної кваліфікації;
  • відомості про розроблення та затвердження професійного стандарту.

Наступного разу профстандарт переглядатимуть у лютому 2029 року.

Ірина Матійко

За матеріалами Реєстру кваліфікацій

Відновлення бронювання у Дії

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
174933

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6286

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
11191

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
11201

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді