Нові умови для перетину кордонів водіями від 18 до 60 років

Як працює цифровий інструмент та які труднощі можуть виникнути на практиці?

Нові умови для перетину кордонів водіями від 18 до 60 років

Як бронювати працівників під час війни

Федерація роботодавців України на своєму офіційному сайті повідомила, що водіям віком від 18 до 60 років, які здійснюють міжнародні вантажні автомобільні перевезення, надано цифровий інструмент для проїзду через державний кордон.

В електронному кабінеті перевізника e-services.dsbt.gov.ua Системи «ШЛЯХ» в темі «Заявка на перетин 18-60» (в меню, де замовлення дозволів) перевізник-резидент подає Заявку, після реєстрації якої система присвоїть порядковий номер.

Увага! Обов’язкові умови:

  • з України можливо виїхати завантаженими на експорт;
  • водії після завершення рейсу обов’язково мають повернутися до України;
  • на зворотному шляху транспортний засіб має бути завантажений гуманітарним вантажем.

Заявки на перетин кордону надходять до Мінінфраструктури, а потім передаються до Держприкордонслужби, розглядаються у процесі перетину кордону, приймається рішення про надання дозволу на перетин.

Федерація роботодавців України зауважує, що на практиці можуть виникати різні ситуації, але в цілому отримати дозвіл можливо. Дозвіл на кордоні у пункті пропуску видно не відразу, наприклад, були випадки, коли дозвіл з’явився через добу.

Мінінфраструктури або обласні військові адміністрації наділені правом прийняття рішення щодо бронювання військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для оборонних потреб.

Врегульовано змінами до постанови КМУ №194 від 03.03.2022, прийнятими постановою КМУ № 218 від 07.03.2022 р.

Увага! Строк дії відстрочки не може перевищувати 6 місяців.

Рішення про бронювання приймається за результатом розгляду поданої заявки за встановленою формою та додаткових (за запитом за потреби) документальних підтверджень. На практиці орієнтовний термін прийняття рішення до трьох днів.

Рішення про бронювання надсилаються до Адміністрації Держприкордонслужби для врахування під час виїзду і в’їзду в Україну громадян України.

Цей порядок також застосовується для перетину державного кордону водіями – громадянами України на транспортних засобах іноземної реєстрації. В такому випадку форму встановленого зразка заповнює перевізник-нерезидент.

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
75

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25926

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47007

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33966

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді