В умовах війни спростили порядок отримання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю

На виплати можуть розраховувати й ті працівники, які втратили роботу, але не встигли оформити звільнення

В умовах війни спростили порядок отримання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю

7 травня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 № 2220 (законопроект від 11.04.2022 № 7275, далі — Закон № 2220).

Як встановити неповний робочий час в умовах воєнного стану

Закон № 2220 передбачає, зокрема, такі зміни у сфері зайнятості під час воєнного стану:

  • статус безробітного надаватимуть з першого дня реєстрації без вимог до наявності підходящої роботи;
  • внутрішньо переміщеним особам (ВПО) статус безробітного буде надаватимуть з першого дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатимуть допомогу по безробіттю;
  • ВПО, які не розірвали трудові відносини, також зможуть зареєструватися в центрі зайнятості в якості безробітних за особистою заявою. Припинити трудовий договір вони зможуть в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця. Центр зайнятості повідомить про це роботодавця, ПФУ та ДПС, а дані про трудовий стаж отримає в держреєстрах. Датою звільнення вважатимуть наступний день після подання такої заяви;
  • виплати допомоги по безробіттю нараховуватимуть без особистого відвідування центру зайнятості, якщо особа підтвердить статус безробітного не рідше ніж раз на 30 календарних днів будь-якими засобами комунікації, в т. ч. електронними;
  • максимальний розмір допомоги по безробіттю не перевищуватиме 1,5 мінімальної зарплати, тобто — 9750 гривень;
  • виплату допомоги припинятимуть в разі, якщо безробітний понад 30 днів знаходиться за кордоном;
  • роботодавці зможуть подати заяву, щоб отримати або продовжити дію дозволу на застосування праці іноземців чи осіб без громадянства будь-яким засобом комунікації. Виключення становлять дозволи на застосування праці громадян рф та білорусі – їх потрібно погоджувати з СБУ.
Окремо в Законі № 2220 прописали особливості отримання допомоги по частковому безробіттю у разі втрати працівниками частини зарплати через те, що підприємство зупинило чи скоротило виробництво (виконання робіт, надання послуг) у період воєнного стану.

Закон № 2220 передбачає також додаткові економічні стимули для роботодавців, які працевлаштовують ВПО. Натомість ВПО, які хочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.

Нагадаємо, що Уряд спростив реєстрацію в Державній службі зайнятості українців, що втратили роботу під час дії воєнного стану постановою КМУ від 29.04.2022 № 509. Особи, які не мають повного пакету документів для подачі заявки, зможуть стати на облік по безробіттю за спрощеною процедурою — через додаток або портал Дія.

Олена Петровська,
експерт Експертус: Кадри,
за матеріалами ВР

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32540

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64694

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7451

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7880

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді