Допомога по вагітності та пологах надається «чорнобильцям» 4 категорії надається за 126 днів — позиція Київського відділення ФСС з ТВП

Пільги для чорнобильців 4 категорії скасовано з 1 січня 2015 року. Проте, у новому Законі «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» певні пільгові норми для 4-ої категорії ще фігурують. Позицію щодо розв’язання правової колізії, зокрема, щодо виплати допомоги по вагітності і пологах, висловила Виконавча дирекція Київського відділення ФСС з ТВП у листі з настановами підвідомчим міжрайонним дирекціям Фонду

Пільги для чорнобильців 4 категорії скасовано з 1 січня 2015 року. Проте, у новому Законі «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» певні пільгові норми для 4-ої категорії ще фігурують. Позицію щодо розв’язання правової колізії, зокрема, щодо виплати допомоги по вагітності і пологах, висловила Виконавча дирекція Київського відділення ФСС з ТВП у листі з настановами підвідомчим міжрайонним дирекціям Фонду.

Листом від 06.02.2015 № 363-04 Виконавча дирекція Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз’яснила своїм міжрайоним виконавчим дирекціям, чим слід керуватися у питаннях виплати допомоги по вагітності та пологах жінкам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до 4 категорії.

Нагадаємо, що зміни, наслідком яких стала правова неузгодженість норм законів у сфері соцзахисту чорнобильців і державного соціального страхування, внесені Законом України вiд 28.12.2014 № 76-VIII «Про внесення змiн та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких законодавчих актiв України».

Як зазначає ВД КМВ ФСС з ТВП, вiдповiдно до абзацу 1 пункту 10 частини 1 статтi 30 Закону України вiд 28.02.1991 № 796-XII «Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи» (далi — Закон № 796) вiдпустки по вагiтностi i пологах надаються жiнкам, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи, тривалiстю 90 календарних днiв до родiв та 90 календарних днiв пiсля родiв.

Проте, згiдно зі статтею 23 Закону № 796 усi компенсацiї та пiльги особам, вiднесеним до 4 категорiї постраждалих внаслiдок Чорнобильської катастрофи, надаються за умови проживання або постiйної роботи чи постiйного навчання у зонi посиленого радiоекологiчного контролю.

Оскiльки, відповідно до внесених до законодавства змін, з 1 січня 2015 року  скасовано зону посиленого радiоекологiчного контролю (4 зону), пiльги щодо виплати допомоги по вагiтностi i пологах із розрахунку за 180 календарних днiв особам, вiднесеним до 4 категорiї, починаючи з 01.01.2015 року не надаються.

ВД КМВ ФСС з ТВП акцентує, що допомога по вагiтностi i пологах особам, вiднесеним до 4 категорiї постраждалих внаслiдок аварії на ЧАЕС, надається на загальних пiдставах, тобто із розрахунку 70 календарних днiв до пологів та 56 календарних днiв пiсля.

Головна настанова міжрайонним дирекціям (яку мають взяти до уваги і роботодавці-страхувальники) звучить так: «Допомога по вагiтностi та пологах жiнкам, вiднесеним до 4 категорiї постраждалих внаслiдок Чорнобильської катастрофи, по страхових випадках, якi настали пiсля 01.01.2015 та станом на 02.02.2015 не профiнансованi, має надаватися на загальних пiдставах. Вважаємо за необхiдне за страховими випадками, по яких вже проведено фiнансування, провести зi страхувальниками роботу, спрямовану на повернення необґрунтовано витрачених коштiв Фонду. Також надалi при прийомi заяв-розрахункiв страхувальникiв у кожному випадку слiд засовувати пiдстави надання допомоги по вагiтностi та пологах на 180 календарних днiв».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
72

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25878

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46733

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33873

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22812

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді