Час військової служби буде зараховуватися до стажу роботи при призначенні пільгових пенсій за віком

Відповідно до чинного законодавства час проходження військової служби за призовом під час мобілізації зараховується до страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю та стажу для обчислення вислуги років. Неврегульованим досі залишається питання зарахування часу служби в особливий період до стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Утім, перспектива близького розв’язання проблеми є цілком реальною

Відповідно до чинного законодавства час проходження військової служби за призовом під час мобілізації зараховується до страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю та стажу для обчислення вислуги років. Неврегульованим досі залишається питання зарахування часу служби в особливий період до стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Утім, перспектива близького розв’язання проблеми є цілком реальною.

11 лютого 2015 року Уряд схвалив законопроект «Про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», на який ми чекали майже рік. Сподіваємося, що Верховна Рада не зволікатиме з прийняттям довгоочікуваного закону, і незабаром час військової служби в особливий період увійде до стажу для пенсії за віком на пільгових умовах.

 

ДО ВІДОМА

Чинним законодавством передбачено, що працівникам підприємств та організацій, які були мобілізовані відповідно до Закону України «Про оборону України», час проходження військової служби в особливий період зараховується до стажу роботи за спеціальністю та до вислуги років, але не зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, як це передбачено щодо часу проходження строкової військової служби.

Приміром, мобілізованому шахтарю, який бере участь в АТО, період військової служби не зараховується до періоду роботи у підземних умовах для призначення пільгової пенсії.   

Для розв’язання проблеми Мінсоцполітики розробило законопроект, що передбачає можливість зарахування часу проходження військової служби в особливий період, який оголошується відповідно до Закону України «Про оборону України», до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Ця норма поширюватиметься на осіб, які на момент призову на військову службу навчалися за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювали за професією або займали посади, що передбачали право на пенсію на пільгових умовах.

Проект Закону України «Про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» має ухвалити Верховна Рада України.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
72

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25877

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46733

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33873

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді