Чи може роботодавець в односторонньому порядку змінити дату закінчення строкового трудового договору, — Верховний Суд

Законодавство України не передбачає право сторони договору в односторонньому порядку його змінювати або скасовувати

Чи може роботодавець в односторонньому порядку змінити дату закінчення строкового трудового договору, — Верховний Суд

12 травня 2022 року Верховний Суд (ВС) розглянув справу, у якій підтримав висновки попередніх судів й зобов’язав роботодавця усунути порушення: змінити дату звільнення працівника та виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Чи може роботодавець в односторонньому порядку змінити дату закінчення строкового трудового договору, — Верховний Суд Як відбити час вимушеного прогулу в табелі, якщо суд поновив працівника на роботі

У своїй постанові від 12.05.2022 у справ № 756/13167/16-ц ВС зазначив, що законодавство України не передбачає право сторони договору в односторонньому порядку його скасовувати. Розірвання договору з ініціативи однієї із сторін допускається виключно з підстав, зазначених у самому договорі, чи з підстав, прямо передбачених законодавством.

Обставини справи

Роботодавець та працівниця уклали контракт, який неодноразово продовжували. Через декілька років роботодавець скасував в односторонньому порядку додаткову угоду до контракту, якою строк контракту був продовжений на наступний термін.

ВС у своєму рішенні зазначив, що особливою формою трудового договору є контракт. У контракті строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в т. ч. дострокового, сторони можуть встановити угодою (ч. 3 с. 21 КЗпП). Сфера застосування контракту визначається законами України.

Строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можна встановити на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП). Строковість трудового договору працівник обов’язково зазначає в заяві про прийняття на роботу та вказує обставини або причини, що спонукають його працювати за строковим трудовим договором та строк, протягом якого він працюватиме. При укладенні трудового договору на певний строк цей строк встановлюється угодою сторін і може визначатися не тільки конкретним періодом, а й настанням певної події або виконанням певного обсягу робіт. Строковість потрібно відобразити і в наказі про прийняття працівника на роботу, інакше вважатиметься, що працівник прийнятий на роботу за безстроковим трудовим договором.

Підстави припинення трудового договору встановлено у статті 36 КЗпП. Зокрема, підставою припинення трудового договору є закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не поставила вимогу про їх припинення (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). За цією підставою можна припинити тільки строковий трудовий договір, укладений як строковий відповідно до закону. Припинення трудового договору після закінчення строку не вимагає заяви або якогось волевиявлення працівника. Свою волю на укладення строкового трудового договору він уже виявив, коли писав заяву про прийняття на роботу за таким трудовим договором. Водночас, він погодився й припинити трудовий договір після закінчення строку, на який його уклали. Роботодавець також не зобов’язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення за пунктом 2 частини 1 статті 36 КЗпП. При цьому, строковий трудовий договір (контракт), який переукладають чи продовжують строк його чинності у випадках, що підпадають під пункт 2 частини 1 статті 23 КЗпП, не набуває характер безстрокового, укладеного на невизначений строк.

При цьому у роботодавця немає законних підстав, щоб скасувати в односторонньому порядку додаткову угоду до контракту, якою його строк продовжений на наступний термін.

Отже, роботодавець звільнив працівника з порушенням норм трудового законодавства і має усунути це порушення, змінити дату звільнення та виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу працівнику.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
7879

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2494

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді