Чи включати простій та відпустку без збереження зарплати держслужбовця до строку для присвоєння чергового рангу, — роз’яснює НАДС

Періоди зараховують до строку, що дає право присвоїти черговий ранг

Чи включати простій та відпустку без збереження зарплати держслужбовця до строку для присвоєння чергового рангу, — роз’яснює НАДС

Як вести особові картки державних службовців

Держслужбовцям присвоюють ранги відповідно до статті 39 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) та Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2016 № 306 (далі — Порядок № 306).

Черговий ранг у межах відповідної категорії посад присвоюють державному службовцю через кожні три роки з урахуванням результатів оцінювання його службової діяльності.

Трудові відносини в умовах воєнного стану за Законом № 2136

Протягом строку застосування дисциплінарного стягнення, а також протягом шести місяців з дня отримання держслужбовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності черговий ранг державному службовцю не присвоюють. Такі періоди не зараховують до строку, що дає право присвоїти черговий ранг. Підстава — частина 6 статті 39 Закону № 889.

Також не зараховують до стажу роботи для присвоєння чергового рангу період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років та відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шести років (абз. 2 п. 9 Порядку № 306).

Ані Закон № 289, ані Порядок № 306 не передбачають, що період простою та відпустки без збереження зарплати за згодою сторін не зараховують до стажу роботи для присвоєння чергового рангу.

Відповідна позиція викладена у роз’ясненні НАДС від 29.06.2022 № 155-р/з.

Олена Петровська

,
експерт Експертус Кадри,
за матеріалами НАДС

Кадрова робота в умовах воєнного стану

Як дотримати вимог оновленого законодавства з працівниками, які продовжують працювати, з якими відсутній зв'язок і тими, що виконують військовий обов’язок в умовах воєнного стану?

Звільнення за прогул під час воєнного стану: за яких умов неправомірне

АЛГОРИТМИ+ПЕРСОНАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64113

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40290

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563873

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44302

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43400

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді