Небезпека незадекларованої праці для роботодавця, працівника та держави

Перевірте, чи варто ризикувати, погоджуючись на тіньове працевлаштування?

Небезпека незадекларованої праці для роботодавця, працівника та держави

Роботодавці й працівники, які погоджуються на неофіційне оформлення трудових відносин, забувають різницю між короткостроковою та довгостроковою перспективою. Сьогодні ніби зекономив на сплаті податків, завтра отримав штраф або «вилетів з роботи».

В умовах воєнного стану своєчасна сплата податків відграє велику роль для фінансування, зокрема пенсійного фонду, лікарняних, потреб ЗСУ тощо.

Як подавати повідомлення про прийняття на роботу під час воєнного стану

Чим зашкоджує тіньова праця усім причетним, в інфографіці:

Небезпека незадекларованої праці для роботодавця, працівника та держави

Небезпека незадекларованої праці для роботодавця, працівника та держави

Джерело: Телеграм-канали ГУ Держпраці у Дніпровському регіоні
та Управління Держпраці у Кіровоградській області

Небезпека незадекларованої праці для роботодавця, працівника та держави
Олена Петровськаексперт Експертус Кадри
Приймаєте на роботу, направляєте у відрядження або звільняєте жінку, перевірте чи немає законодавчих обмежень, зокрема під час дії воєнного стану. Скористайтеся дороговказом, щоб уникнути штрафів самому, і вберегти директора від адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146496

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
97157

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7068

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді