«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Переводити чи звільняти сумісника

У законодавстві про працю сумісництво визначають як одну з умов трудового договору, яку обумовлюють при його укладенні.

Сумісництвом вважають виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи (ч. 1 ст. 102-1 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Основне місце роботи та сумісництво: порівняльна таблиця. Шпаргалка

Основне місце роботи та сумісництво: порівняльна таблиця

СКАЧАТИ

КЗпП визначає кілька видів переведень:

Якщо ж йдеться про те, що працівник залишиться працювати на тій самій посаді, але зміняться умови трудового договору, поняття «переведення» не можна застосовувати.

Єдиний законний шлях «переходу з роботи за сумісництвом на основне місце роботи» в тій ж організації передбачає звільнення працівника з роботи за сумісництвом і прийняття його на ту ж посаду на основне місце роботи.

Увага!

Про прийняття сумісників повідомляємо ДПС. У графі 4 «Категорія особи» повідомлення про прийняття на роботу в рядку навпроти прізвища сумісника зазначаємо цифру 2, тобто «наймані працівники без трудової книжки».

Правильно оформлюємо трудову книжку

Особливу увагу слід приділити внесенню до трудової книжки працівника запису про роботу за сумісництвом.

Увага!

Запис відомостей про роботу за сумісництвом у трудовій книжці робимо за бажанням працівника окремим рядком (з… по… працював…) (п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).

Визначаючи форму запису про роботу за сумісництвом, керуйтеся насамперед принципами збереження хронології та змістовності записів. Запис про роботу за сумісництвом вносимо після звільнення працівника з роботи за сумісництвом, зазначаючи період роботи за сумісництвом, місце роботи, назву посади (професії). У графі 2 трудової книжки зазначаємо дату внесення запису.



зміст

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді