«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Нині розповсюдженою є ситуація, місце роботи за сумісництвом стає для працівника основним. І кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?

Переводити чи звільняти сумісника

У законодавстві про працю сумісництво визначається як одна з умов трудового договору, яка обумовлюється при його укладенні.

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботиЧитайте також: Як пересвідчитися, що в сумісника є основне місце роботи

Сумісництво — виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.1993 № 43; далі — Положення № 43).

Кодексом законів про працю України (КЗпП) визначено кілька видів переведень:

  • переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації (далі — організація);
  • переведення на роботу в іншу організацію;
  • переведення на роботу в іншу місцевість хоча б разом з організацією.

Якщо ж йдеться про те, що працівник залишиться працювати на тій самій посаді, але зміняться умови трудового договору, поняття «переведення» не може бути застосовано.

Єдиний законний шлях «переходу з роботи за сумісництвом на основне місце роботи» в тій ж організації передбачає звільнення працівника з роботи за сумісництвом і прийняття його на ту ж посаду на основне місце роботи.

Після того, як сумісник надасть до кадрової служби належним чином оформлену трудову книжку із записом про звільнення з основного місця роботи, його слід звільнити з посади, яку він обіймає за сумісництвом (наприклад, за угодою сторін на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП), а вже наступного дня цього працівника можна прийняти за його заявою на цю ж посаду на основне місце роботи.

Увага!

Про прийняття сумісників повідомляємо Державну фіскальну службу України. У графі 4 «Категорія особи» повідомлення про прийняття на роботу в рядку навпроти прізвища сумісника зазначаємо цифру 2, тобто «наймані працівники без трудової книжки».

Правильно оформлюємо трудову книжку

Особливу увагу слід приділити внесенню до трудової книжки працівника запису про роботу за сумісництвом.

Увага!

Запис відомостей про роботу за сумісництвом у трудовій книжці робиться за бажанням працівника за місцем основної роботи окремим рядком (з… по… працював…) (п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).

Визначаючи форму запису про роботу за сумісництвом, слід керуватися насамперед принципами збереження хронології та змістовності записів. Запис про роботу за сумісництвом слід вносити після звільнення працівника з роботи за сумісництвом, зазначаючи період роботи за сумісництвом, місце роботи, назву посади (професії). У графі 2 трудової книжки необхідно зазначити дату внесення запису.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді