Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Автор
порталу «Кадровик-01»
Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.

Оплата лікарняного суміснику

Редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) скасувала можливість оплати лікарняних суміснику, якщо таку допомогу виплачують за основним місцем роботи.
Допомогу з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомогу з вагітності та пологів застрахованим особам, зокрема тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору, надають за основ­ним місцем роботи/діяльності або за місцем роботи за сумісництвом/наймом у порядку, встановленому КМУ (абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Таким чином, оплата лікарняного внутрішньому суміснику здійснюється лише за основним місцем роботи. У разі, якщо лікарняний оплачений за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом його не оплачують, зокрема й перші п’ять днів коштом роботодавця.

Допомогу з тимчасової непрацездатності надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати/доходу (ч. 1 ст. 15 Закону № 1105). Якщо допомогу з тимчасової непрацездатності призначать лише на одному місці роботи або за одним видом діяльності, працівнику частково компенсують втрату зарплати за період хвороби.

 

Аналогічна позиція у ПФУ (лист від 12.01.2023 № 800-030401-8/1720):

«у словосполученні «надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)» використаний сполучник «або».

Це означає, що з ряду перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий тільки один.
Першочергове право на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах застраховані особи мають за основним місцем роботи. Так встановлено частиною першою статті 22 Закону № 1105. Тому допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах призначають та надають застрахованим особам за основним місцем роботи.
Якщо застрахована особа не реалізувала цього права на основному місці роботи, оплатити тимчасову непрацездатність сумісника потрібно за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Додаткові документи для оплати лікарняного суміснику

Роботодавець у електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг ПФУ може помітити, що з’явився  електронний лікарняний внутрішнього сумісника. У такому разі працівник-сумісник має надати довідку з основного місця роботи про те, що йому не призначали і, відповідно, не виплачували допомоги з тимчасової непрацездатності.
Також працівник-сумісник має надати за місцем роботи за сумісництвом довідку про середню зарплату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково надає довідки про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом (п. 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266).

Лікарняний лист за сумісництвом на веб-порталі ПФУ: який вигляд має

Сформований листок непрацездатності надсилають роботодавцям, з якими працівник перебуває у трудових відносинах — за основним місцем роботи та за сумісництвом — через кабінет страхувальника на веб-порталі електронних послуг ПФУ (п. 2 розд. ІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Е-лікарняні в особистому кабінеті роботодавців за сумісництвом мають особливість, адже це цифрова копія е-лікарняного з основного місця роботи. Вона відрізняється від оригінального документа порядковим номером копії, який додають до унікального номера е-лікарняного:
    • номер лікарняного за основним місцем роботи і в особистому кабінеті застрахованої особи — ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х;
    • номер лікарняного у роботодавця за сумісництвом — ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1.

 

Якщо працівник працює на декількох підприємствах за сумісництвом, цифра після крапки зростатиме за порядком — .2 і далі. Ця цифра інформує про те, що це копія е-лікарняного, а застрахована особа працює e роботодавця за сумісництвом. Номер копії не є складовою частиною унікального номера е-лікарняного. Уповноважений із соцстраху фіксує у протоколі, а бухгалтер вказує у заяві-розрахунку для ПФУ номер е-лікарняного до знака крапки.


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді