КМУ уточнив форму та зміст повісток

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Перевірити чинність електронних повісток можна через QR-код

КМУ уточнив форму та зміст повісток

Новий «мобілізаційний» закон — огляд змін

КМУ постановою від 16.08.2024 № 951 вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі — Порядок № 560).

Повістки можуть бути оформлені на бланку або сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Реєстр). Вони мають однакову юридичну силу.

Визначили реквізити повісток:

  • найменування посади, власне ім’я та прізвище, підпис посадової особи, яка видала повістку, та дата її підписання — для повісток, оформлених на бланку. Такі повістки скріплюють гербовою печаткою;
  • прізвище та власне ім’я керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів (далі — ТЦК), дата накладення кваліфікованого електронного підпису — для повісток, сформованих за допомогою Реєстру.

У кожної повістки, сформованої за допомогою Реєстру, буде унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду (далі — QR-код).

QR-код міститиме інформацію про:

  • прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;
  • найменування ТЦК чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;
  • мету виклику до ТЦК чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;
  • місце, день і час явки за викликом;
  • підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;
  • реєстраційний номер повістки;
  • роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

Повістку, сформовану за допомогою Реєстру, можна роздрукувати. У такому разі її паперова форма повинна містити придатний для зчитування QR-код. 

Перевірити чинність повісток, сформованих за допомогою Реєстру, можна через QR-код за допомогою технічних засобів, зокрема — засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста за допомогою мобільного додатку. 

Повістки, сформовані за допомогою Реєстру, можуть друкувати: 

  • централізовано й надсилати військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення; 
  • та вручати військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення у роздрукованому вигляді. 

Якщо повістку, сформовану за допомогою Реєстру, надсилають рекомендованим поштовим відправленням, на ньому зазначають штриховий кодовий ідентифікатор оператора поштового зв’язку, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) та адресу громадянина. В описі вкладення зазначать найменування поштового відправлення, власне ім’я та по батькові (за наявності), адресу громадянина, найменування вкладення із кількістю аркушів, власне ім’я та прізвище керівника ТЦК, інформацію про дату накладення кваліфікованого електронного підпису.

У разі, коли резервіст або військовозобов’язаний уточнив свої облікові дані після завершення 60 днів, відведених законодавством, повістку можуть надсилати на зазначену ним при уточненні адресу місця проживання.

Також оновили зразки повісток у Додатку 1 до Порядку № 560.

Людмила Герега

За інформацією КМУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104430

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82606

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді