Розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації

До статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» внесли зміни

Розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації

29 липня 2022 року Верховна Рада ухвалила:

  • Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації» (законопроєкт від 22.06.2022 №7481, далі — Законопроєкт № 7481);
  • Закон України «Закону України «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам» (законопроект від 05.05.2022 № 7352, далі — Законопроект № 7352).

Законопроєкт № 7481 передбачає, що жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти, коли забезпечували національну безпеку і оборону, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягатимуть.

Законопроєкт № 7352 надає право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам, які працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Олена Петровська,
провідний експерт Експертус: Кадри,
за матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді