Нетверезий працівник: що робити керівнику?

У разі настання нещасного випадку відповідальність все одно покладатиметься на керівника

beer-gf.jpg

У Пенсійному фонді нагадали роботодавцям, що вони несуть відповідальність за настання нещасного випадку на виробництві навіть у разі, якщо працівник перебував на роботі у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння, але при цьому не був відсторонений від роботи.

Відсторонення працівника від роботи

Щоб уникнути проблем, роботодавцям радять у разі появи працівника на роботі у нетверезому або іншому подібному стані негайно вжити заходів для його відсторонення та дисциплінарного покарання. При цьому слід зважати на ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Зауважте: роботодавець може розірвати трудовий договір з власної ініціативи (це може стосуватися як строкового трудового договору до настання закінчення строку його чинності, так і безстрокового договору).

Якщо ви вирішили звільнити працівника, факт порушення трудової дисципліни варто зафіксувати документально. Для цього можуть знадобитися такі внутрішні документи:

  • доповідна записка посадової особи, якій підпорядкований працівник;
  • табель обліку робочого часу;
  • пояснення, надані працівником;
  • акт про ознаки сп’яніння у працівника, складений у довільній формі.

Нетверезий працівник: що робити керівнику? Пам'ятайте: встановити наявність стану наркотичного сп’яніння внаслідок незаконного вживання наркотичних засобів або психотропних речовин може лише лікар, а от роботодавець має запропонувати працівникові надати згоду на медичне обстеження.

Втім, у ПФУ наголосили, що стан сп’яніння може підтверджуватися не лише медичним висновком, але й іншими видами доказів — зокрема, для рішення суду достатньо свідчень осіб, які не суперечать одне одному і викликають довіру.

Відповідно, слід подбати про засвідчення стану сп'яніння працівника у день його появи в такому вигляді на роботі.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України у Луганській області 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відсторонення працівника від роботи

Статтею 46 КЗпП передбачено відсторонення працівника від роботи у певних випадках. Про поняття, підстави та порядок відсторонення працівника від роботи, про відсторонення від роботи під час воєнного стану, читайте у статті.
11557

Як відсторонити від роботи невакцинованого працівника

МОЗ зобов’язав вакцинуватися від ковіду працівників певних закладів та установ. Першими мають вакцинуватися працівники закладів освіти та державних органів. На черзі — підприємства критичної інфраструктури. Якщо ваше підприємство потрапило до переліку МОЗ, маєте відсторонити від роботи невакцинованих працівників
183795

Відсторонення від роботи водія за результатами передрейсового огляду

Під час передрейсового огляду у водія підприємства виявлено високий артеріальний тиск. Якими мають бути дії роботодавця в цьому разі? Якими нормативними актами керуватися У таких випадках?
4948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді