Кадровик вимагає надати додаток до диплома: чи правомірно

16930

Запитання

Чи дійсний диплом працівника без додатка? Чи може кадровик вимагати надання додатка до диплома?

Відповідь

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку;
  • у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи (ч. 2 ст. 24 КЗпП).

Відповідно до постанови КМУ Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка від 31.03.2015 № 193 документами про вищу освіту державного зразка є дипломи та додатки до дипломів. Вищі навчальні заклади зобов’язані видавати документи про вищу освіту державного зразка у складі диплома та додатку до диплому.

Невід’ємною частиною диплома бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома містять інформацію про результати навчання особи, яку складають з інформації про назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України (п. 5 ст. 7 розд. ІІ Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII; далі — Закон про вищу освіту).

Документ про вищу освіту державного зразка видає заклад вищої освіти тільки за акредитованою освітньою програмою. За неакредитованою освітньою програмою заклади вищої освіти виготовляють і видають власні документи про вищу освіту у порядку та за зразком, що визначені вченою радою закладу вищої освіти (п. 6 ст. 7 розд. ІІ Закону про вищу освіту)

При прийнятті на роботу працівник, який закінчив навчання за акредитованою освітньою програмою, має подати документ про освіту у складі: диплом про освіту і його невід’ємну частину — додаток. Диплом без додатка не втрачає юридичної сили, але вимога роботодавця надати документ повного складу (диплом і додаток) є правомірною.

Буде корисною консультація Прийняття на роботу: від перевірки особистих документів до оформлення трудової книжки

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
39287

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116417