Прийом на роботу під час тимчасової непрацездатності

344
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

Чи можна приймати на роботу особу, що перебуває на лікарняному?

Відповідь

Законодавство прямо не забороняє приймати на роботу особу під час тимчасової непрацездатності. Проте є кілька причин, згідно яких краще дочекатись закриття лікарняного працівника.

Наскільки правомірно приймати на роботу в період тимчасової непрацездатності

По-перше, якщо особа захворіла до звільнення з попереднього місця роботи, рішення про призначення допомоги з тимчасової непрацездатності прийматиме попередній роботодавець, який може не знати про те, що їх колишній працівник вже має нову роботу.

У разі призначення такої допомоги застрахована особа, у якої тимчасова непрацездатність тривала більше п’яти днів, може одночасно отримати і зарплату, і допомогу з тимчасової непрацездатності за рахунок коштів ПФУ. Пенсійний фонд зверне на це увагу. Адже вихід на роботу в період отримання допомоги з тимчасової непрацездатності — це порушення режиму, встановленого лікарем, що тягне за собою втрату права на таку допомогу з дня порушення (ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Також в окремих випадках працівник під час укладення трудового договору зобов’язаний подати документ про стан здоров’я (ч. 2 ст. 24 КЗпП). Забороняється укладати трудовий договір з працівником, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.  

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
117355

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518035

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
300

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
28884

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
57298