У НАДС роз’яснили, чи можна призначити держслужбовця на вищу посаду у порядку просування по службі

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Під час воєнного стану реалізувати цю норму неможливо

23 вересня 2024 року НАДС на своєму сайті оприлюднило роз’яснення «Щодо застосування статті 40 Закону України «Про державну службу» в період дії воєнного стану» від 23.09.2024 № 184 р/з.

Державного службовця просувають по службі на вищу посаду за результатами конкурсу з урахуванням професійної компетентності (ч. 1 ст. 40 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889).

Водночас питання призначення, зокрема на посади державної служби під час воєнного стану регулює Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389) зі змінами, що вніс Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259-IX.

КМУ оновив Порядок звільнення працівника, який за станом здоров’я не відповідає посаді

У період дії воєнного стану на посади держслужби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації осіб призначають без конкурсного відбору (ч. 5 ст. 10 Закону № 389).

Оскільки конкурси на зайняття посад держслужби наразі не проводять, реалізувати норму статті 40 Закону № 889 неможливо. Таким чином, протягом воєнного стану держслужбовця на вищу посаду державної служби у порядку просування по службі не призначають.

Людмила Герега

За інформацією НАДС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64249

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40331

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564984

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44381

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43488

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді