Мінекономіки оновило перелік професій, за якими можна отримати ваучер на навчання

Хто може отримати безкоштовне навчання та на яких умовах

Мінекономіки оновило перелік професій, за якими можна отримати ваучер на навчання

Мінекономіки оновило перелік професій та спеціальностей, за якими можна отримати ваучер для навчання за державний кошт. 

До переліку додали професії, необхідні для відновлення інфраструктурних об’єктів: майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики, слюсар-електромонтажник, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, машиніст крана, слюсар з ремонту дорожно-будівельних машин та тракторів, в’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів, моторист цементувального агрегату, вогнетривник. 

Онбординг новачків: як успішно «взяти на борт»

Також перелік доповнили професією оператор дистанційно керованих апаратів та спеціальностями авіаційна та ракетно-космічна техніка, авіоніка, прикладна механіка, прикладна фізика та наноматеріали. 

Для ліквідації наслідків військової агресії перелік доповнили професією пожежний-рятувальник та спеціальністю пожежна безпека.

Щоб підготувати фахівців протезно-ортопедичної сфери, до переліку додали спеціальності біомедична інженерія, хімічні технології та інженерія.

Професію, заклад освіти в межах України та форму навчання людина обирає самостійно. Навчання відбувається у закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти, підприємствами та організаціями, які мають ліцензію на таку освітню діяльність.

Сума ваучера не може перевищувати 30 280 грн. Якщо вартість навчання дорожча, то роботодавець або людина доплачує різницю самостійно. 

Отримати ваучер можуть громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. 

Такими особами можуть бути: 

  • люди старші за 45 років (до настання пенсії за віком);
  • ветерани, учасники бойових дій (якщо звернулись протягом трьох років з дня звільнення); 
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, що отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно обрати спеціальність, професію та місце навчання і подати заявку на сайті Державної служби зайнятості (або звернутися до центру зайнятості із заявою та документами).

Впродовж 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості людина має укласти договір про навчання із закладом освіти. 

За інформацією Міністерства економіки України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни з 1 січня 2015 року в законодавстві про соціальне страхування і до Кодексу законів про працю України: кого повідомляти про прийнятого працівника

На вебінарі від журналу "Кадровик-01" у січні 2015 року експерти докладно роз’яснили новації у сфері соціального страхування і численні зміни у законодавстві про працю. Розказали про посилення у десятки разів відповідальності за порушення у сфері праці
1008

Звітуємо до служби зайнятості про виконання квоти щодо працевлаштування у 2013 році

У програмі вебінару: хто враховується у квоту, якими документами підтверджують право на зарахування до квоти, чи враховують у квоту працівника передпенсійного віку, який уже отримує військову пенсію, як заповнити звіт про виконання квоти, які фінансові пільги може отримати роботодавець, працевлаштовуючи громадян «квотної» категорії
933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді