Що робити з працівниками передпенсійного віку під час скорочення?

Коли таким працівникам можна надавати перевагу?

Що робити з працівниками передпенсійного віку під час скорочення?Працівники, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку (вік, при досягненні якого громадяни набувають право на отримання пенсійних виплат), мають переважне право залишитися на роботі під час скорочення.

Скорочення під час воєнного стану: зауваги кадровику

Проте це правило має не першочергове значення.

Так, Кодекс законів про працю України (ст. 42) передбачає, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці.

А ось якщо продуктивність та кваліфікація працівників перебувають на одному рівні, при виборі осіб, які не підлягатимуть скороченню, застосовуватимуть додаткові інструменти. Саме в такій ситуації можна надати перевагу певним категоріям осіб (зокрема, працівникам передпенсійного віку).

За матеріалами Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44972

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82405

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161160

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53286

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді