Скорочення посади під час «декретної» відпустки працівника

UA RU
Час від часу в компаніях можуть ініціювати проведення структурної реорганізації, внаслідок чого можуть вивільняти посади осіб, які перебувають у відпустках з вагітності та пологів, а також у відпустках по догляду за дитиною. Скорочення «декретних» посад потребує особливої уваги кадровика.

Слід зазначити, що працівники, які перебувають в «декретній» відпустці, наділені окремим правовим статусом. Держава гарантує подвійний захист прав таких працівників і не дозволяє вивільнення займаних ними посад в односторонньому порядку — з ініціативи роботодавця у зв’язку зі скороченням чисельності та/або штату працівників (ст. 40 КЗпП).

По-перше, на час тривалості відпустки гарантується збереження місця роботи (посади).

По-друге, заборонено звільняти вагітних та жінок, які мають дітей віком до трьох років (за певних умов — до шести років) з ініціативи власника, окрім ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Увага!

Жінку, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною, не лише заборонено звільняти з ініціативи роботодавця, а й посаду, яку вона обіймає, скоротити не можна.

Отже, до моменту виходу працівників на роботу із зазначених відпусток, скорочувати їхні посади не можна.

Скорочення декретної посади: можливі варіанти

Окрім того, законодавство не обмежує роботодавця у завчасному повідомленні працівників, які перебувають у відпустках, про заплановане вивільнення їх посад. Також не встановлено максимального строку попередження про наступне вивільнення. Отже, жінок, які перебувають у «декретній» відпустці, можна завчасно попередити про те, що внаслідок реорганізації їх посада буде скорочена після їх повернення до роботи, а самі вони — вивільнені.

При направленні працівниці зазначеного повідомлення слід також надати їй на розгляд варіанти іншої підходящої для неї роботи (ч. 3 ст. 49-2 КЗпП). Якщо під час попередження підходящої роботи не було або працівник не погодився на пропозицію, роботодавцю доведеться протягом усього строку попередження пропонувати працівницям підходящу роботу. Для роботодавця це не є прийнятним, адже «спілкуватися» з працівницею доведеться шляхом поштових відправлень, що призведе до неможливості упродовж тривалого часу «заповнити» вакансію. Тому слід шукати інші шляхи розв’язання проблеми. Наприклад:

  • можна прийняти рішення про скорочення посади, що обіймає «декретниця», датою виходу її з відпустки для догляду за дитиною (першим робочим днем). У такій ситуації роботодавець може проінформувати працівницю про подальше  скорочення як при видачі наказу про заплановане скорочення посади, так і за декілька місяців до дня завершення відпустки,

або

  • можна запропонувати працівниці перевестись на інші вакантні посади (якщо такі є), а у разі отримання від неї згоди — підписати наказ про переведення. Посаду, яка вивільниться в результаті переведення, можна скоротити одразу після переведення працівниці. У такому випадку, жінці не потрібно переривати відпустку і виходити на роботу для оформлення переведення. Єдиною умовою для переведення на іншу роботу є згода працівника на це.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді