Звільнення з роботи під час відпустки

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Працівник вирішив звільнитися під час відпуски. Як правомірно розірвати з ним трудові відносини і чи доречно відкладати звільнення після відпустки? Чи можливе звільнення під час відпустки без збереження заробітної плати за власним бажанням? Коли має бути подана заява на звільнення під час відпустки? Відповіді на усі питання щодо звільнення працівника під час відпустки — у статті.

Звільнення з роботи під час відпустки: нормативно-правове регулювання

Згідно з частиною 3 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті) та у період перебування працівника у відпустці забороняється. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

За загальним правилом, працівник має написати заяву про звільнення за 2 тижні до фактичного припинення роботи. Зазначимо, що КЗпП визначає підстави, коли роботодавець повинен звільнити працівника у термін, про який просить працівник.

Порядок звільнення у відпустці

У разі, якщо працівник вирішив розірвати трудовий договір до закінчення щорічної відпустки, він повинен подати письмову заяву про звільнення з роботи раніше узгодженого з роботодавцем строку. У заяві працівник зазначає причини таких дій, підтверджує підстави звільнення та просить змінити дату раніше домовленого строку на нову.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Збережіть собі цю шпаргалку. Експерт зібрав усе, що потрібно знати кадровику про стаж для щорічної відпустки. Також врахували останні зміни, що діють із 24 грудня 2023 року.

Після отримання заяви роботодавець видає наказ про звільнення працівника. Датою звільнення під час відпустки за власним бажанням є дата, зазначена в заяві працівника. Ця дата є останнім днем припиненої відпустки. У табелі обліку використання робочого часу день звільнення працівника за новою датою має бути позначений як перебування його у щорічній відпустці. Трудову книжку працівника доцільно заповнити під час його фактичного звільнення.

Таким чином, законодавство не забороняє звільняти працівника за його бажанням не з останнього дня наданої йому щорічної відпустки, а з дати, зазначеної в заяві про звільнення. Разом з тим, звільнення під час відпустки за згодою сторін також допускається у разі ініціювання такого самим працівником.

При звільненні працівника з ним необхідно провести повний розрахунок, включаючи виплату компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки. Якщо працівник припинив відпустку достроково, щоб звільнитися, то дні відпустки, які припадали на календарні дні після звільнення, не будуть вважатися днями відпустки. Тому необхідно провести виправлення (сторнування) нарахованих за ці дні сум відпускних.

Невикористана відпустка: розраховуємо та гасимо заборгованість

У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже одержав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості роботодавець провадить відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, відповідно до статті 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР (далі — Закон «Про відпустки»).

У випадку звільнення під час відпустки останній день роботи часто настає до останнього дня відпустки. Очевидно, що видавати наказ про переривання відпустки і тим більше, виходити працівнику на один день на роботу не потрібно, адже у разі припинення трудових відносин відпустка переривається автоматично.

Винятком є ситуація, якщо працівник спеціально подав заяву про звільнення з таким розрахунком, аби останній день двотижневого строку попередження роботодавця про майбутнє звільнення припав на останній день відпустки. У цьому випадку останній день відпустки буде одночасно і днем звільнення.

Розрізняйте звільнення після та під час відпустки!

Якщо працівник вирішив використати належну йому відпустку (або невикористану її частину), а потім звільнитися — він має на це право згідно з частиною першою статті 3 Закону «Про відпустки». Для цього працівник повинен написати заяву про надання відпустки з подальшим звільненням

Звільнення сумісника під час відпустки

Працівники, що уклали трудовий договір про роботу за сумісництвом, перебувають у трудових відносинах. Отже, мають право на оплачувану щорічну відпустку та додаткові соціальні відпустки. Якщо у сумісника виникла потреба звільнення за власним бажанням під час відпустки, то оформлення такого звільнення не має додаткової специфіки і повністю відповідає описаному вище алгоритму.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді